Naučnici zabrinuti: Omikron ima oko 50 mutacija

3D slika omikron soja, koju je objavila bolnica Bambino Gesu u Rimu, otkriva da ova varijanta ima mnogo mutacija koncentrisanih u spajk proteinu (S), delu virusa koji mu omogućava da uđe u ljudske ćelije.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naučnici su otkrili prve podatke o omikron soju, novoj varijanti koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Bocvani, a oni pokazuju da ovaj soj ima više mutacija od trenutno preovlađujuće delta varijante.

"Možemo jasno da vidimo da varijanta omikron ima mnogo više mutacija od delta varijante, koncentrisana je pre svega u jednoj oblasti proteina koja je u interakciji sa ljudskim ćelijama", izneli su naučnici u saopštenju.

Kako dodaju, ovo ne znači automatski da su ove varijacije opasnije, već jednostavno da se virus dodatno prilagodio ljudskoj vrsti stvarajući drugu varijantu.

Naučnici su pronašli oko 50 mutacija u omikronu, od kojih je 30 na S proteinu, a polovina u domenu koji se vezuje za receptor – deo koji se vezuje za ACE2 receptor na ljudskim ćelijama kroz koje virus ulazi u tkiva.

Crvene tačke na slici, kažu istraživači, ukazuju na područja sa "veoma velikom varijabilnošću", dok su narandžaste one sa "velikom varijabilnošću", a žute sa "srednjom varijabilnošću". Zelene tačke pokazuju malu razliku između dve varijante, dok siva oblast pokazuje delove koji se ne razlikuju.

"Gen sa više mutacija daje omikronu više mogućnosti da izbegne lekove ili vakcine koje ciljaju na protein tog gena", rekao je profesor sa Harvarda Dejvid R. Liu.

Kako je rekao, S protein omikrona je jako mutirao, a to bi moglo da bude zabrinjavajuće, jer vakcine i lekovi uglavnom targetiraju S protein.

On je dodao da je potrebno još istraživanja.

Naučnik Erik Tobol je podelio grafik na kojem se omikron poredi sa alfa, beta, gama i delta sojem, na kojem se vidi da omikron deli mnoge mutacije sa njima, ali i da ima još više mutacija. On je rekao da je verovatno da su te mutacije nastale u nekom imunokompromitovanom pacijentu.

Broj slučajeva zaraženih koronavirusom se utrostručio za tri dana u Južnoj Africi na 2.828, ali, kako je navedeno, to je možda delimično zbog intenzivnog praćenja, iako je moguće da je brzina prenosa varijante omikron soja dvostruko veća od delta soja i da je vreme udvostručenja oko 4,8 dana.

Ovo je izneo Piter Openšo, profesor eksperimentalne medicine na Imperijalnom koledžu u Londonu.

"Južna Afrika ulazi u leto i stopa zaražavanja delta sojem je niska, tako da je teško reći da li se omikron takmiči sa deltom", dodao je dr Openšo.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak primetila da postoji mogućnost povećanog rizika od infekcije novom varijantom koronavirusa B.1.1529, nazvanom omikron, u poređenju sa drugim varijantama koje takođe izazivaju zabrinutost.

"Čini se da se broj slučajeva ove varijante povećava u skoro svim provincijama u Južnoj Africi", navela je SZO u saopštenju u petak.

Poslednjih nedelja broj inficiranih koronavirusom je naglo porastao, što se poklopilo sa otkrivanjem varijante B.1.1.529.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu