Oprez: Kiselina iz palminog ulja pospešuje metastaze kancera - tvrde naučnici

Masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju može promeniti genom karcinoma, povećavajući verovatnoću da će se bolest proširiti telom.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Palmino ulje je aditiv koji se koristi u gotovo svemu, od čokolade do karmina pa čak i paste za pranje zuba i šampona. Širenje raka, odnosno metastaza, glavni je uzrok smrti pacijenata. Velika većina ljudi s metastatskim karcinomom može se samo lečiti, ali ne i izlečiti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je uradio Institut za istraživanje biomedicine (IRB) u Barseloni, a objavljeno je u časopisu Nature. Ustanovljeno je da je palmitinska kiselina podstakla širenje raka usne šupljine i raka kože melanoma kod miševa.

Druge kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina, odnosno omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u namirnicama kao što su maslinovo ulje i laneno seme nisu se pokazale opasnim. Ipak, iako je palmitinska kiselina povezana sa širenjem raka, ona ne predstavlja rizik od oboljevanja od raka.

"Učenje o faktorima koji uzrokuju širenje raka je ključno za smanjenje broja obolelih", rekla je Helen Ripon, doktorka i izvršna direktorka organizacije Worldwide Cancer Research.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu