Prvi rezultati velikog srpskog istraživanja o vakcinama pokazali važnu stvar o Sinofarmovoj vakcini

Ukoliko ste na vakcinalnom punktu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu, primetili da na oglasnoj tabli stoji saopštenje da možete besplatno proveriti nivo antitela, a niste znali razlog – u pitanju je studija koja se sprovodi u našoj zemlji.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ova studija, kako kaže doktorka Tanja Jovanović, ima za cilj praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa.

U svetu je protiv koronavirusa dato oko šest milijardi doza vakcina bezbednih za upotrebu, ali svaka zemlja u naučne svrhe sada prati njihovu efikasnost, što je u ovom slučaju za građane "isplativo", jer mnogi plaćaju kako bi proveravali nivo antitela nakon vakcinacije.

Profesorka doktorka Tanja Jovanović, koja je virusolog, kaže da se u našoj zemlji, zapravo, prati efikasnost svih vakcina koje se primenjuju za imunizaciju protiv koronavirusa.

"Efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih anttela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana", objašnjava ona.

Ispitivanje će trajati godinu dana posle poslednjeg uzorkovanja krvi.

"Tada ćemo imati i statistički obražene podatke iz kojih će se generisati važne informacije o efikasnosti vakcina."

"Sinofarm je klasična vakcina, spora, ali dobra"

Na osnovu prvih analiza dr Jovanović kaže da Sinofarmova vakcina spada u grupu onih koje sadrže hemijskim putem inaktivisanu (mrtvu) kompletnu virusnu česticu te da se, po pravilu, takav tip vakcine daje u više doza i da snažno aktivira humoralni imunski odgovor.

"Na osnovu prvih analiza možemo da zaključimo da je za postizanje zaštinog nivoa antitela neophodna treća doza vakcine. Treća doze se za Sinofarm vakcinu mora primiti već posle četiri meseca od aplikovane druge doze, jer negde oko 30 odsto vakcinisanih ovom vakcinom ima niske vrednosti antitela šest meseci posle druge doze. Ovo je pre svega zbog zaštite od novih, pretećih varijanti virusa koje su dominantne u našoj zemlji, kao što je to trenutno delta varijanta", priča profesorka Jovanović.

Zapravo, treća doza Sinofarmove vakcine izuzetno dobro stimuliše produkciju neutrališućih antitela do maksimalnih vrednosti skoro kod svih ispitanika, bez obzira na prethodnu količinu antitela pre davanja treće doze, objašnjava ona.

"Zato je važno da na kraju istraživanja vidimo, da li je treća doza buster doza ili će protokol imunizacije Sinofarm vakcinom zahtevati tri doze vakcine, kako je inače uobičajno za skoro sve do sada poznate inaktivisane vakcine. Takođe će se pratiti proboj vakcinalnog imuniteta na sve dominantne, preteće varijante virusa koje će se javljati u narednih godinu dana. Te informacije će biti vrlo značajne za dalje odlučivanje o potencijalnoj sezonskoj vakcini protiv kovida", zaključuje profesorka doktorka Tanja Jovanović, profesorka na Medicinskom fakultetu i članica Kriznog štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu