"Debele butine mogu da vam spasu život" - doktor razbio najveći mit o mršavljenju

Doktor Karan Radžan je poznat po tome što razbija mitove i daje nam uvid u svet medicine na društvenim mrežama, deleći bizarne činjenice i priče sa milionima pratilaca.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 14.11.2021.

11:00

Foto: Profimedia

U nedavnom video snimku koji je podeljen na njegovom TikTok nalogu, doktor je objasnio da su istraživanja pokazala kako masnoća u gluteofemoralnom regionu donjeg dela zapravo može smanjiti rizik od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti. "To je zato što se ove dve vrste masti ponašaju drugačije", rekao je on i dodao: "Visceralna mast može da se omota oko organa i oslobodi masne kiseline i citokine koji mogu izazvati upalu. Ovo može oštetiti srce, kao i druge stvari. Ali sa više posterialnih podloga ili gluteofemoralne masti, ova vrsta masti se obično distribuira ispod kože, potkožno." Mast u ovoj regiji zapravo deluje kao sunđer. "Mast u ovom regionu može zapravo da deluje kao sunđer, može da skladišti masne kiseline i spreči je da ulazi u unutrašnje organe, pa zapamtite, debele butine mogu spasiti živote", zaključio je lekar. Studija na koju se doktor Karan poziva, proučavala je više od 5.000 pacijenata koji su klasifikovani kao gojazni. Takođe je otkriveno da su gojazni muškarci čija su butina bila šira od 55 centimetara i žene koje su imale preko 54 centimetara konstantno imaju niži krvni pritisak, što je znak dobrog zdravlja. "Za razliku od stomačne masti, masnoća na nogama može biti korisna za metabolizam", napisao je doktor Džen Jang, autor studije. "Najverovatniji uzrok ove asocijacije je taj što je ispod kože deponovano više butnih mišića i/ili masti koje luče različite korisne supstance koje pomažu u održavanju krvnog pritiska u relativno stabilnom opsegu", zaključio je on.
@dr.karanr

Heavy duty ##schoolwithdrkaran ##learnontiktok ##science

♬ Lofi - Domknowz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: