Naučnici paralizovanim miševima ubrizgali gel u kičmenu moždinu - prohodali su

Naučnici su paralizovanim miševima na povređeno mesto ubrizgali regenerišući gel, pa su oni nakon četiri nedelje počeli ponovno da hodaju.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Petak, 12.11.2021.

16:20

Naučnici paralizovanim miševima ubrizgali gel u kičmenu moždinu - prohodali su
Foto: Profimedia

Radi se o gelu koji daje signale koji podstiču regeneraciju nerava te oponaša strukturu koja se nalazi oko ćelija, stvarajući neku vrstu skele koja pomaže ćelijama pri rastu.

Hemičar Semjuel Stup sa Univerziteta Nortvestern u Čikagu i njegove kolege napravili su ovaj gel od proteinskih jedinica, monomera, koje se same sastavljaju u duge lance zvane supramolekularni fibrili.

Kada se spomenuti fibrili ubrizgaju u kičmenu moždinu paralizovanih miševa, formiraju gel na mestu povrede.

Gel pomogao kod regeneracije

Naučnici su kod 76 paralizovanih miševa dan nakon povrede ubrizgali ili fibrile ili lažni tretman. Pokazalo se da su miševi koji su primili gel prohodali četiri nedelje nakon primanja gela, dok su oni koji su dobili placebo ostali u većoj meri paralizovani.

Naime, gel je pomogao u regeneraciji otkinutih krajeva neurona i smanjio nivo oštećenog tkiva na mestu povrede, što obično predstavlja prepreku regeneraciji. Gel je takođe podstakao rast vena, koje su onda ćelijama kičmene moždine prenosile više hranjivih materija.

Dva načina ocenjivanja oporavka

Stručnjaci su ocenjivali oporavak miševa na dva načina. Prvo su im dali ukupnu ocenu koja se odnosila na njihov pokret, stabilnost tela, položaj šapa i korake. Miševi koji su primili gel imali su tri puta bolju ocenu od onih koji su dobili placebo.

Zatim su procenjivali njihovu sposobnost hodanja tako što su umočili njihove zadnje noge u boje i pustili ih da hodaju preko uske trake belog papira. Ovaj test je pokazao da su miševi koji su dobili gel imali bolju širinu i dužinu koraka.

"Veća dužina i širina koraka trebalo bi biti u korelaciji s više izraslih nervnih vlakana", rekao je Stup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: