Nakon svega – kako da znamo da smo ga zaista preležali

Procenjuje se da 10 do 30 odsto osoba koje su prethodno bile zdrave i doživele su samo blagi oblik koronavirusa, dugoročno se nisu oporavile u potpunosti.

Izvor: vecernji.h
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dugi kovid nam potvrđuje da simptomi koji ostaju nakon preležane bolesti mogu uveliko da utiču na život. U studiji koju je nedavno sprovela, državna kancelarija za statistiku je objavila popis najčešćih simptoma koji se javljaju nakon što ste bolest imali, ali oni ne nestaju tako brzo.

Postkovid simptomi: Od "magle" u glavi do spazma krvnih sudova

Osećate se potpuno iscrpljeno

Hronični umor je najčešće prijavljen simptom bolesti, u ovom slučaju se nećete osećati samo pospano, već ne funkcionišete kao pre bolesti.

"To je kao da vas neko tuče, i to stalno ponavlja", rekao je Pol Garner, profesor na univerzitetu Liverpul. Ali je i dodao kako su njemu lično prva dva meseca nakon bolesti bila veoma teška, da se stanje sad poboljšava, ali da i dalje oseća jak umor, ima maglu u glavi i ne može dobro da se koncentriše, a suočavanje s tim je svakodnevni posao.

Kratkog daha

Kovid 19 je primarno respiratorna bolest i šteta koju učini plućima se teško popravlja. Iako neki ljudi naravno nemaju nikakvih problema, oni koji su iskusili to stanje mogu zbog njega da pate veoma dugo nakon što su se zarazili. Radi se o drugom najčešćem simptomi dugog kovida.

Ko treba da brine zbog postkovid sindroma i koliko on traje?

Foto:Shutterstock/Prostock studio
Foto:Shutterstock/Prostock studio

Bole vas mišići

Dr Entoni Fauči upozorava kako dugi kovid često ima simptome bolova u mišićima i zglobovima, uz temperaturu, umor i kognitivne probleme, poput poteškoća sa memorijom. Dodaje kako te osobe dugo nakon same bolesti imaju spomenute simptome koji ne prolaze.

Problemi sa koncentracijom

Jedan od čestih simptoma koji se vide kod osoba koje su preležale bolest je nešto što oni opisuju kao "magla" u mozgu, a to može da se odnosi i na probleme sa kratkotrajnim pamćenjem, gubitkom pamćenja, opštom zbunjenošću, problemima sa koncentracijom ili se jednostavno osećaju drugačije nego što su pre same bolesti.

Možete dakle da imate dugotrajne posledice, a magla u mozgu je jedna od njih. Ti problemi naravno nisu bezazleni.

Možda imate glavobolje

Jake glavobolje mogu da budu izazvane širenjem i skupljanjem krvnih sudova u mozgu, a problem može da se javi i kod dece.

"Pregledali smo simptome dugog kovida kod dece i nažalost primetili i da se kod njih javljaju, najčešće u obliku umora i glavobolje", pojasnila je Rošel Valenski, direktorka centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Upala srca (srčanog mišića)

"Otkrili smo da postoje pacijenti koji su se potpuno oporavili i čini se da nemaju nikakve simptome, ali kada se pacijent pregleda na primer magnetnom rezonancom, primećuje se veliki broj onih koji imaju upalu srca. Upravo nam takvi podaci govore da moramo biti poslušni, sve dok u potpunosti ne razumemo prirodu ove bolesti", istakao je Fauči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu