Učiteljica Angelina (70) prkosi bolestima: Da mi vidite dijagnoze, uplašili biste se FOTO

"Meni u životi ni jedna vest ne pada teško. Imala sam karcinom dojke 1995. godine i nisam bila u panici. Evo me živa. Samo sam razmišljala kako ću da se vratim na posao, da pomognem mojoj deci koja su tad bili srednjoškolci, i da moj život mora da se nastavi. Nikad nisam pomislila da ću umreti, da je to katastrofa i kraj za mene. A tek o dijabetesu sa kojim može da se živi, tek tu se nisam plašila", ispričala je za B92.net Angelina Ignjatović (70), koja već 15 godina živi sa dijabetesom tip 2.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

"Primila sam u januaru i februaru vakcinu i posle druge doze 21. dan dobila sam koronu u podnošljivom obliku, sa temperaturom koja nije bila značajna i sa malom upalom levog plućnog krila, ali sam sve vreme bila kod kuće. Pre dve nedelje sam primila i treću dozu i ako treba, primiću i četvrtu".

Angelina je bila odlična učiteljica, najpoznatija u svim školama na opštini Savski venac, i ponosna je na to što su svi njeni đaci daleko dogurali. Njen rođeni sin je zeza da je štreber, pa ne čudi što je, kao neko koga zanimaju razne stvari i puno čita, već sama posumnjala na bolest još 2007. godine.

"Svakog dana su mi ruke drhtale kao sumanute i morala sam šta god imam ispred sebe da pojedem, najčešće kiflu, hleb... Ne kaže se bez razloga 'Gladan kao dijabetičar'. Sumnjala sam na bolest, ali je tek pet godina kasnije kad sam promenila lekara, potvrđena. Šest meseci kasnije već sam bila na insulinu", sumorno kaže učiteljica u penziji.

Sad joj jedino teško pada to što joj mnogo vremena odlazi na planiranje, pripremanje određene hrane, i što nema sedeljki, druženja, svadbi i grickalica...

"Sebe ne računam da sam bolesna, meni kad vidite dijagnoze, uplašili biste se od mene, a kad me vidite, ne biste pomislili da sam uopšte bolesna. To je neki optimizam koji ja nosim i prosto umem da vladam sobom i svojim problemima".

"Jako sam disciplinovana i umem da kažem 'Ne'. Saveti lekara su prekopotrebni, ali vašu bolest vodite Vi. Moram da znam šta ću svakog dana da radim, koliko ću da budem fizički aktivna, ceo dan moram da isplaniram i niko ne može da mi ga poremeti jer uzimam lek koji je opasan po život. Ako krećem u šetnju od, recimo 5.000 kilometara, smanjiću određeni broj jedinica insulina u zavisnosti od toga šta sam doručkovala, da li je bio kačamak ili mladi sir. Sve mora da se uzme u obzir, ishrana, planirane aktivnosti pa tek terapija. Ako idem u dužu šetnju na izlet, onda ću smanjiti na minimum i svoju terapiju. Svako mora da meri svoj šećer, ja sam neprestano pratila, zapisivala, edukovala se sama", dodaje Angelina.

Angelina i dr Beljić sa predstavnicima projekta &Otvori plavi krug& Foto: Jakov Simović
Angelina i dr Beljić sa predstavnicima projekta "Otvori plavi krug" Foto: Jakov Simović

Dnevno pređe po 10.000 koraka

Angelina dnevno pređe oko 10.000 koraka ili oko 8 kilometara. Ona se već kao iskusni šetač pridružila projektu "Otvori plavi krug" posvećenom prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti u okviru koga dijabetičari idu u organizovane šetnje koje se sprovode pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz Beogradskog trkačkog kluba.

"Za sprečavanje šećerne bolesti i gojaznosti najmanje što je potrebno je dva i po sata umerene aerobne fizičke aktivnosti. Šetnja je takva aktivnost. Energična šetnja baš kao i trčanje, smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa – svih problema koji mogu dovesti do srčanih oboljenja. Šetanje i trčanje uključuju iste mišiće. Efekat je isti, samo je razlika u utrošenom vremenu", ističe Teodora Beljić Živković, endokrinolog i direktor Klinike za Interne bolesti KBC "Zvezdara".

Dr Beljić naglašava da šetnja može da utiče da se smanji doza određenih lekova ili da se čak neki od njih totalno ukinu. Naravno, uz pravilan raspored pokreta ruku i nogu, adekvatno držanje kičme i praćenje broja i brzine otkucaja srca, što mogu najbolje da sugerišu i prate lekari i profesionalci.

U sklopu projekta pokrenuta je i aplikacija "Otvori plavi krug" koja svim zainteresovanim građanima pruža korisne informacije o zdravlju, terminima i lokacijama za šetnje, kao i o stručnjacima koji se šetnjama priključuju. Aplikacija je namenjena i beleženju pređenih koraka u cilju prikupljanja donacija za unapređenje uslova za prevenciju i suzbijanje dijabetesa i gojaznosti.

Od 15. septembra organizuje se i škola nordijskog hodanja, sa besplatnim časovima ove popularne discipline u trajanju od dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu