Da li video-igre izazivaju zavisnost kod dece? VIDEO

Zavisnost od video-igara mogla bi da se okarakteriše kao bolest 21. veka, a vlada Kine je, da bi sprečila širenje ove "zaraze", uvela zakon gde se deci ograničava igranje video-igara na maksimalno 3 sata dnevno.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2021.

13:01

Default images
Foto: Printscreen/TV Prva

Prema rečima psihologa Stevana Kvasa svako četvrto dete u Srbiji zavisno je od video-igara, bilo da igraju putem telefona ili, pak, računara.

Za njihov problem, uglavnom, se javljajju psiholozima roditelji dece, jer, kako kaže, oni često primete njihovu nezainteresovanost za svakodnevne aktivnosti.

"Najčešći simptomi zavisnosti dece od video-igara su poremećen bioritam aktivnosti, nezainteresovanost dece za realni život i poremećeno vreme spavanja", priča on za TV Prvu.

Onog trenutka kada dete ispolji negodovanje, bilo to verbalno ili fizički, zbog skraćenja sati provedenih igrajući video-igre, tada bi roditelji trebalo da reaguju i, priča psiholog, zatraže stručnu pomoć.

On takođe napominje da roditelji ne bi trebalo da daju deci da igraju igrice na telefonu ili računaru zarad "mira" u kući.

Optimalno vreme za igranje video-igara je 30 minuta uz prisustvo roditelja. Sadržaj igrice ne sme da bude agresivnog karaktera, već logičkog, priča psiholog Stevan.

Sa druge strane, srpska gejmerka i mama tromesečne bebe Milica Leštarić napominje da određeni sadržaj igrice može da bude beneficijalan za razvoj deteta, odnosno, deca se uče timskoj saradnji, ali i logičnom razmišljanju.

Kako dalje kaže, igranje video-igara na telefonu ili računaru bi trebalo da bude jedan vid nagrade za decu, a ne određeni metod roditelja putem kojeg bi se nemirno dete smirilo.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: