Razlikujte stomačni virus od kovida 19, lako je

More, bilo ono crnogorsko, grčko ili hrvatsko razlog je što se prethodnih nedelja lekarima najviše javljaju pacijenti sa stomačnim tegobama, i često je prenošenje sa zaraženih na one koji nisu ovde po Srbiji, čak i decu, smatra dr Aleksandar Stojanović vd direktora Doma zdravlja Palilula. Ipak, kako kaže za B92.net, nema razloga za paniku jer je u pitanju infekcija koja prolazi za nekoliko dana i lako se razlikuje od kovida 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2021.

14:36

Razlikujte stomačni virus od kovida 19, lako je
Foto: Printskrin/TV Prva

"Među obolelima je najviše onih koji su se vratili iz Crne Gore, nešto manje iz Grčke i Hrvatske. Dolaze i žale se da nisu u stanju da rade, manje zbog temperature, više zbog mučnine, dijareje, malaksalosti, povraćanja i bolova u stomaku. Stomačni virus se retko javlja sa temperaturom osim ako nije udružen sa urinarnom infekcijom, a i korona nema stomačne tegobe, pa je lako prepoznati o kojoj infekciji se radi", pojašnjava dr Stojanović.

Kako kažu lekari, stomačna infekcija koja može biti praćena i uvećanjem limfnih žlezda i curenjem iz nosa, može da bude izazvana i bakterijama, ne samo virusom. Pogotovo što trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakterija.

"Najčešće radimo antibiogram da vidimo o kojoj se bakteriji radi i na osnovu toga dajemo antibiotik i probiotik. Uz dobru terapiju sve prolazi za nekoliko dana i važno je da pacijent popije celu kutiju lekova. Bolovanje obično traje do 10 dana".

Za one sa blažim simptomima, dovoljna je nadoknada tečnosti i soli ishranom i higijensko dijetalni režim ishrane, da im bude bolje, ali ne treba ni previše čekati.

"Onda kada pacijent provede više vremena u WC-u nego u ostalim prostorijama, vreme je za od lazak kod doktora".

Pošto je stomačni virus često bolest prljavih ruku, i prenosi se preko vode, voća, povrća i prljavih predmeta, nije na odmet da pojačate higijenu u predstojećim danima, a mere socijalne distance i maske koje su poželjne zbog kovida mogu samo da pomognu da vas zaobiđe jedna, po komentarima naših čitalaca, ne baš tako bezazlena infekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: