Postoje lekovi za hepatitis C, izlečiv u 95 odsto slučajeva VIDEO

Hepatitis C je bolest koja se prenosi transmisivnim putem, ne može se preneti razgovorom, rukovanjem, nije kao korona, ne širi se tako brzo. Mnogo je opasnija bolest od korone, jer daje hroničnu bolest jetre, cirozu jetre, "dakle to je jedna doživotna infekcija, ako se ne leči", rekao je infektolog dr Tomislav Preveden.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Bolesti su, tvrdi Preveden, izloženi oni koji koriste intravenske opijate i menjaju špriceve i oni koji seksualne odnose upražnjavaju bez zaštite. Hepatitis C možete dobiti i putem tetoviranja, ako su uslovi i materijal koji se koristi za rad neadekvatno očišćeni.

"Mora biti bliski kontakt sa krvlju pacijenta koji je zaražen", kaže infektolog za TV "Prva".

Tegobe su često male u početku i nikakve i zato je neophodno podsticati ljude na testiranje. Samo kapljica je dovoljna količina krvi koja može da zarazi čoveka.

"Ako ta krv bolesne osobe padne nekome na kožu ili je neko proguta, neće doći do zaraze. Jedino je moguće zaraziti se ako krv zaražene osobe nekako dospe u oko druge osobe, ili "povredom na povredu" i naravno seksualnim putem", kako tvrdi doktor.

Dijagnostifikovanje

Doktor savetuje da ne treba čekati prve simptome, već apeluje da oni koji su svesni da pripadaju rizičnoj grupi moraju odmah da se testiraju. U rizične grupe spadaju oni ljudi koji žive u porodici sa nekim ko je oboleo od hepatitisa C, osobe koje koriste intravenske narkotike i osobe koje su išle na tranfuziju krvi.

"Možda je isuviše kasno čekati simptome, simpromi su neodređeni, imate slabost i malaksalost, neće vas odmah boleti jetra. Postoji efikasno testiranje u domovima zdravlja", potvrdio je doktor.

Kako se izlečiti?

Lečenje hepatitisa C je napredovalo, postoje vrlo efikasni lekovi koji se piju, potvrđuje Preveden. Navodi i da su ranije postojale terapije koje uključuju injekcije, a njih su pacijenti teško podnosili i primali su se 6 do 12 meseci, uspešnost terapije za izlečenje bila je oko 50 odsto.

"Sada postoje tablete, koje se piju tri meseca, jako se dobro podnose i izlečenje je u 95 odsto slučajeva. Kada kažem izlečenje, smatram da nema više virusa ni u jetri ni u krvi, ne prenosi se, prekida se lanac zaraze", potvrdio je doktor.

Dostupnost lekova

To su veoma skupi lekovi, ali fond za zaštitu zdravlja je pokazao razumevanje za ovakve pacijente i omogućio im veću dostupnost ovih lekova.

"Pacijenti neće plaćati ništa jer sve ide preko fonda i na teret države, pacijenti samo moraju pripremiti dokumentaciju, koja se nakon toga šalje komisiji i nakon stručne procene dobija se mogućnost uzimanja tih lekova", zaključio je doktor.

Opširnije pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu