Alkohol je krivac za sedam ozbiljnih vrsta karcinoma, tvrdi nova studija

Nova studija koja je upravo objavljena ove nedelje ukazuje na upotrebu alkohola kao na glavni faktor rizika za sedam ozbiljnih vrsta karcinoma, a statistike utiču na muškarce i žene.

Izvor: Eat This Not That
Podeli
Foto:EPA/YURI KOCHETKOV
Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Pročitajte još:

Ne strada samo jetra: Alkohol utiče veoma loše na još jedan organ

Nova studija o raku objavljena je 13. jula u časopisu "The Lancet Oncology", koji je sprovela grupa istraživača iz institucija za mentalno zdravlje i istraživanje raka u SAD-u, Kanadi, Francuskoj i Nigeriji.

U njemu je istraživački tim utvrdio da potrošnja alkohola raste u zemljama Kine, Indije, Vijetnama i mnogim zemljama podsaharske Afrike.

Dodali su da je globalno 6,3 miliona pojedinaca umrlo 2020. godine od raka jednjaka, grla, grkljana, debelog creva, rektuma, jetre i dojke (ovo se odnosi na rak dojke kod žena, mada i muškarci mogu da obole od raka dojke).

Iako se ova početna statistika izdvaja - i iako istraživači sugerišu da smanjenje upotrebe alkohola zapravo može biti strategija prevencije raka - jedan od autora studije, Hariet Rumgai, rekao je da mnogi ljudi nisu svesni uzročno-posledične veze između alkohola i raka.

"Manje od svakog trećeg Amerikanca prepoznaje alkohol kao uzrok raka", rekao je Rumgai. Međutim, istraživači su otkrili da je 2020. upotreba alkohola bila faktor u 741.300 novih dijagnoza raka 2020. godine.

Naučnici otkrili zašto alkohol izaziva agresivnost

Brojevi su ogromni

741.300 svetskih dijagnoza ovih sedam vrsta karcinoma koje se mogu pripisati alkoholu u 2020. godini činile su 4,1 odsto svih dijagnoza raka 2020. godine.

Velika većina pacijenata bili su muškarci

Muškarci su činili 568.700, ili 77 odsto, od ukupnog broja slučajeva raka koji se mogu pripisati alkoholu.

Najčešći karcinomi uzrokovani konzumacijom alkohola bili su ...

Rak jednjaka činili su 189.700 ovih uzroka. Rak jetre iznosio je 154.700. Treći najzastupljeniji, ženski rak dojke, bio je prisutan u 98.300 slučajeva.

Količina alkohola bila je glavni faktor

Iako izračunate konverzije ne pokazuju potpuno kako su istraživači kategorizovali tri nivoa pijenja, oni zaključuju: "Najveći teret karcinoma koji se mogu pripisati alkoholu predstavljalo je žestoko piće (346.400 slučajeva) i opijanje (291.800 slučajeva)".

Dodaju da je njihova definicija umerenog pijenja doprinela 103.100 slučajeva, a pijenje do 10 grama alkohola dnevno 41.300 slučajeva.

Istraživači kažu da je zbog nekih ograničenja u analiziranju njihovog uzorka, broj dijagnoza karcinoma koji se mogu pripisati alkoholu mogao biti i veći od 741.300.

Zaključuju da su "efikasna politika i intervencije" neophodni "kako bi se povećala svest o rizicima od raka povezanih sa upotrebom alkohola i smanjila ukupna konzumacija alkohola kako bi se sprečio teret karcinoma koji se mogu pripisati alkoholu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu