Jedna osoba sa simptomima delta soja može da zarazi njih sedam VIDEO

Budući da se svi sojevi šire na isti način i prevashodno napadaju pluća, pulmologica iz KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić navodi da su do sada bile blage mutacije i da one nisu mnogo menjale kliničku sliku.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Za sada u svetu cirkulišu četiri soja koronavirusa: alfa, beta, delta i lambda. To su već poznati britanski, južnoafrički, indijski i peruanski, ali Svetska zdravstvena organizacija je donela odluku da ih preimenuje slovima grčkog alfabeta da ne bi bilo stigmatizacije država iz kojih potiču.

"I sami smo svesni da virusi mutiraju pa je normalno da se pojave neki drugi sojevi, neki različiti u odnosu na onaj bazični kor soj, do sada su bile blage mutacije koje nisu značajne za kliničku sliku, tok bolesti i terapiju", navodi dr Olivera Ostojić za TV "Prva".

Virusolozi za sada smatraju da su aktuelne samo blage mutacije, kao i da se one odvijaju na proteinu spajk, koji je odgovoran za izazivanje svih simptoma kod čoveka.

"Videćemo kako izgledaju te nove mutacije, za sada se klinička slika nije menjala previše, ono što je proimenjeno u tim mutacijama jeste da se brže šire. Za Delta soj je karakteristično da je zaraznost veća i pedeset puta", naglašava doktorka Ostojić.

Ističe da je pojavom prvog takozvanog alfa soja jedan čovek mogao da zarazi dve osobe oko sebe, a nastankom delta soja jedna osoba može da zarazi sedam ljudi.

"Klinička slika se nešto malo razlikuje ali ne po težini, hospitalizaciji i broju umrlih nego se razlikuje jer sada više mladi obolevaju, što je i logično jer ima najmanje vakcinisanih. Ono što ga razlikuje u odnosu na prethodne je ispoljavanje u vidu jače prehlade i u malom broju slučajeva je karakteristično da se izgubi ukus i miris", izjavila je doktorka.

Kako da se zaštite nevakcinisani?

"Pridržavati se mera, zaista je to bitno, održavati dezinfekciju ruku i prostora, masku obavezno nositi pri boravku u zatvorenom prostoru i imati fizičku distancu, ne postoji drugi način da se odbranimo od ovog virusa pored uzimanja vitamina", zaključuje ona.

Opširnije pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu