Sve više dokaza o vezi alkohola i kancera

Stručnjaci su analizirali podatke o konzumaciji alkohola od 2010. i incidenci oboljevanja od kancera 2020. godine.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/5PH
Foto: Shutterstock/5PH

Pročitajte još:

Britanci reagovali: Nema dokaza da alkohol utiče na učinak vakcine

Pivo je korisno: Naučnici potvrdili da pomaže u lečenju bolesti jetre

Desetogodišnji period razlike je uzet jer brojni tipovi raka, poput raka usne duplje, grkljana i dojke (kod žena), se sporo razvijaju, a već je utvrđeno da imaju posledični odnos sa konzumacijom alkohola.

Od prošlogodišnjih 741.300 novih slučajeva kancera koji se mogu povezati sa konzumacijom alkohola, muškarci čine 568.700, a žene 172.600.

Većina kancera bili su rak jednjaka, jetre i dojke. Skoro 47 odsto slučajeva povezano je sa teškim alholozimom, koji su autori definisali kao unos 60 ili više grama etanol alkohola dnevno, odnosno 6 i više pića.

Konzumiranje 20 do 60 grama dnevno – 2 do 6 pića – što autori studije smatraju "riskantnim", činilo je 39,4 odsto slučajeva. Umereno pijenje, do 20 grama etanol alkohola, doprinelo je razvoju kancera kod 14 odsto ljudi.

"Hitno moramo da podignemo svest o vezi između alkohola i rizika od oboljevanja od raka", istakla je Harijet Ramgej, doktorand u Međunarodnoj agenciji za istraživanje kancera pri SZO.

Prema njenim rečima, moraju se osmisliti strategije zaštite javnog zdravlja, poput smanjivanja dostupnosti alkohola, označavanja alkoholnih proizvoda sa upozorenjem i zabrane reklamiranja alkoholnih pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu