Vitiligo je neistražena bolest za koju nema pravila

Vitiligo je stečena, ograničena depigmentacija kože sklona progresiji. Ovo je nepotpuno istraženo oboljenje, tako da su načešća pitanja pacijenata kako, kada i zašto se javlja, da li ima leka i da li sa godinama nestaje.

Zdravlje

Izvor: RTS

Utorak, 13.07.2021.

12:46

Vitiligo je neistražena bolest za koju nema pravila
Foto: Shutterstock/JelenaBekvalac

Vitiligo se u populaciji javlja od jedan do dva odsto slučajeva. Najčešće promene se pojavljuju kod obolelih između 10 i 30 godine života, mada ni tu nema pravila, napominje doktor Predrag Majcan, dermatolog KBC "Zvezdara" za medije.

"U velikom broju slučajeva stres deluje kao okidač, tako da se može pojaviti na bilo kom uzrastu", dodaje Majcan.

Vitiligo je oboljenje koje se odlikuje pojavom svetlih ploča na koži koje su svetlije boje u odnosu na okolnu kožu. Svetlija boja nastaje zbog destrukcije melanocita u koži i sluzokožama. Melanociti su ćelije kože koje sadrže pigment koji daje boju kože, pa usled njihovog propadanja gubi se pigment i javlja se bela boja.

Uzrok i mehanizam propadanja melanocita kod vitiliga nije jasan. Smatra se da postoji genetska predispozicija i da je vitiligo poligenska bolest. Porodična pojava se sreće u oko 30 odsto slučajeva, ali se ne javlja u svim generacijama, napominje dermatolog.

"Vitiligo je često udružen sa drugim autoimunim bolestima, na primer kod Hašimotovog tireoiditisa, dijabetes melitusa, perniciozne anemije", dodaje dr Majcan. Pacijenti sa vitiligom dosta pate zbog svoje bolesti, bilo da su u pitanju deca ili tinejdžeri ili odrasli ljudi. Jer ova bolest je prvenstveno estetske prirode, a u današnje vreme to ljude dosta opterećuje, podseća dermatolog.

Tok i prognoza vitiliga su nepredvidivi. Moguća je spontana repigmentacija, ali obično promene postepeno progrediraju.

"Kod vitiliga su sve opcije moguće. I da se pigment potpuno vrati, da promene ostanu na istom stupnju, ali nažalost, može doći i do toga da se promene rašire", dodaje dermatolog.

Zablude koje prate ovo oboljenje

Jedna od najčešćih zabluda je da je vitiligo zarazno oboljenje, s obzirom na to da su u pitanju promene na koži. Ali ove promene na koži niti svrbe, niti bole, niti pacijenti imaju bilu kavih subjektivnih tegoba.

Međutim, bitno je istaći da su vitiliginozne promene zbog odsustva melanina foto osetljive te pri izlaganju suncu nastaju vrlo bolne opekotine.

Terapija vitiliga

U terapiji vitiliga se dosta napredovalo i primenjuju se brojne procedure, ali i u tom pogledu se ispoljavaju velike individualne razlike. Pojedine terapijske procedure kod nekih pacijenata daju dobre rezultate, pojedine ne. Zato dermatolog savetuje da se pacijenti obrate dermatologu i da imaju na umu da sa terapijom moraju biti uporni, jer oporavka nema preko noći.

"Ne treba gubiti nadu. Bitno je da pacijent ima podršku svoje okoline i da zaista veruje svom lekaru. Mislim da je i psihička podrška izuzetno važna da bi rezultati bili adekvatni i kvalitetni", naglašava dr Predrag Majcan.

Bojana Marković savetuje obolelima da ukoliko ne mogu da prihvate svoju bolest i ukoliko im je teško da o tome pričaju sa svojim prijateljima i bližnjima, da se obrate psihologu i pokušaju da prihvate i zavole sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: