Zvuči čudno, ali virus Zapadnog Nila prenose "kućni" komarci

Jul je uobičajen period u kome se kod komaraca detektuje virus Zapadnog Nila i obično prođe dve do tri nedelje kada se virus otkrije kod ljudi.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/GrooveZ
Foto: Shutterstock/GrooveZ

Možda vas zanima:

Sada kada je tu, šta znamo o virusu Zapadnog Nila?

Kakvu pretnju po organizam predstavlja virus Zapadnog Nila?

Dominantan prenosnik virusa Zapadnog Nila su kućni komarci i postoje dva načina zaštite. Prvi je lična zaštita, a drugi suzbijanje komaraca sa zemlje u sumrak, u vreme njihove najveće aktivnosti, kaže dekan Biološkog fakuleta Željko Tomanović za medije.

Tomanović je rekao da je virus Zapadnog Nila poznat na ovim prostorima još od 2009. godine, kada je detektovan na konjima u Vojvodini, a 2012. godine u čoveku.

"Od 2012. godine imamo svake godine manji ili veći broj slučajeva detektovanih kod ljudi. Prošla godina je bila atipična po mnogo čemu, ali brojnosti komaraca su bile niske, jer su vodostaji bili niski i nismo imali nijedan slučaj Zapadnog Nila", ističe dekan Biloškog fakulteta.

Prema njegovim rečima, jul je uobičajen period kada se detektuje virus Zapadnog Nila kod komaraca i obično prođe dve do tri nedelje kada se otkrije kod ljudi.

Dominantan prenosnik virusa su kućni komarci.

"Zovu se kućni, jer se hrane u zatvorenom prostoru i aktivni su nekoliko stotina metara oko ljudskih naselja. To nisu rečni komarci, jer rečni ne prenose Zapadni Nil, mada i tu ima različitih mišljenja", objašnjava Željko Tomanović.

Dodaje da ne možemo da znamo da li je komarac zaražen virusom ili nije.

"Postoje dva načina kako da se zaštitimo. Prvo je potrebno da imamo ličnu zaštitu. Kućni komarci su uglavnom aktivni u sumrak, oko 20 časova i tada je najveća njihova aktivnost. Od sredine jula do početka avgusta će rasti njihova aktivnost. Ako je moguće, treba izbegavati aktivnosti u tom periodu, ne koristiti jake parfeme, oblačiti dugu svetlu odeću, staviti mreže na prozore", poručuje dekan Biološkog fakulteta.

Drugi način zaštite je suzbijanje komaraca sa zemlje u sumrak, u vreme njihove najveće aktivnosti.

"Jako je važno da se prazne posude sa vodom, oluci. Komarcima je potrebno jako malo vode. Na ovim visokim temperaturama dovoljno je pet do šest dana da od polaganja jaja imate stotine komaraca", naglasio je dekan Biološkog fakuleta Željko Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu