Ovo su 4 posledice za jetru ako pijete previše gaziranih sokova

Nije tajna da kada su pića u pitanju, gazirani sokovi i nisu baš najzdraviji izbor. Zbog povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, propadanja zuba i gojaznosti, postoji mnogo načina na koje gazirana pića negativno utiču na vaše zdravlje. To takođe može uticati i na zdravlje vaše jetre.

Zdravlje

Izvor: Eat This Not That

Utorak, 22.06.2021.

14:23

Ovo su 4 posledice za jetru ako pijete previše gaziranih sokova
Foto:Shutterstock/Maxim Artemchuk

"Jetra pomaže metabolizmu kod ugljenih hidrata, proteina i masti koje konzumiramo, a zatim ih skladišti kao glikogen, vitamine i minerale za kasniju upotrebu", kaže registrovani dijetetski nutricionista u Njujorku Keri Gans.

"Takođe pomaže uklanjanju toksina iz našeg snabdevanja krvlju ili smanjenju štetnosti za telo."

Prosečno gazirano piće sadrži zaslađivač koji se naziva visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS). Iako HFCS nije u potpunosti sastavljen od fruktoze, on sadrži visoke nivoe ovog jednostavnog šećera. Vaša jetra je primarni organ koji vaše telo koristi za preradu fruktoze, uticaj gaziranog pića na jetru je prilično ozbiljan.

Ovo su 4 načina na koja gazirani sokovi utiču na vašu jetru, a dokazali su ih naučnici.

Može doprineti nealkoholnoj masnoj bolesti jetre

Foto:Shutterstock/kpakook
"Previše šećera može dovesti do masnih izraslina koje mogu da budu štetne za jetru", kaže Gans.

Studije su otkrile da kada konzumirate previše šećera, on preplavi jetru pretvarajući je u masnoću u jetri. Prema klinici "Mejo", simptomi nealkoholne masne bolesti jetre uključuju umor i bol i mogu dovesti do ožiljaka jetre (ciroze) i otkazivanja tog organa.

Može prouzrokovati rezistenciju na insulin

Ako pijete mnogo gaziranih sokova, to bi takođe moglo da dovede do rezistencije na insulin. Jedno istraživanje pokazalo je da su oni koji su samo 3 nedelje pili 4 slatka pića dnevno u ukupnom iznosu između 40-80 grama šećera prijavili povećanu rezistenciju na insulin.

Posle toga je utvrđeno da gazirano piće takođe povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Može dovesti do upale jetre

Ne samo da sadrži mnogo šećera, već može sadržati i puno kukuruznog sirupa sa visokom fruktozom. A za njega je utvrđeno da ima negativne efekte na jetru. Studija sprovedena 2020. na miševima otkrila je da oni koji su hranjeni kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze tokom dužeg vremenskog perioda imaju znakove propadanja barijere crevnog zida i upaljene jetre.

To može dovesti do bezalkoholnog steatohepatitisa, koji može preći u ožiljke na jetri (ciroza), rak jetre i otkazivanje jetre.

Ciroza (ožiljci na jetri)

Kao što smo spomenuli, postoji mnogo načina na koje pijenje previše gaziranih sokova može da dovede do ciroze, koja predstavlja ožiljke na jetri. Preciznije, ciroza je stanje kada vam je jetra povređena - bilo bolešću bilo gaziranim pićem - i ona pokušava da se regeneriše, prema Klinici "Maio".

Sa kontinuiranim povređivanjem, formira se sve više ožiljaka, što otežava funkcionisanje jetre i uglavnom je nepovratno u određenoj fazi. Pijenje previše pića zaslađenih šećerom povezano je sa nealkoholnom masnom bolešću jetre, što je povezano sa 30 odsto većim rizikom od ciroze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: