Dobre bakterije mogu da ublaže neželjene efekte hemoterapije

Nova studija Univerziteta Severozapad otkrila je da određene vrste crevnih bakterija mogu zaštititi druge dobre bakterije od lečenja karcinoma - ublažavajući štetne promene na mikrobiomu creva izazvane lekovima.

Zdravlje

Izvor: Tehnology.org

Utorak, 01.06.2021.

13:00

Default images
Ilustracija/Foto:EPA/ MICK TSIKAS

Metabolizmom lekova za hemoterapiju, zaštitne bakterije mogu ublažiti kratkoročne i dugoročne neželjene efekte lečenja. Istraživanje bi potencijalno moglo da dovede do novih dijetetskih suplemenata, probiotika ili inženjerskih terapeutskih sredstava koja pomažu u poboljšanju zdravlja creva pacijenata sa rakom.

Budući da su promene mikrobioma kod dece povezane sa hemoterapijom povezane sa zdravstvenim komplikacijama kasnije u životu - uključujući gojaznost, astmu i dijabetes - otkrivanje novih strategija za zaštitu creva posebno je važno za pedijatrijske pacijente sa rakom

"Mi smo bili zaista inspirisani bioremedijacijom, koja koristi mikrobe kako bi očistila zagađenu životnu sredinu", rekla je Erika Hartman iz Univerziteta "Northvestern", viša autorka studije.

"Obično se bioremedijacija odnosi na podzemne vode ili zemljište, ali ovde smo je primenili na crevima. Znamo da određene bakterije mogu da razgrade toksične tretmane raka. Pitali smo se da li razgradnjom lekova ove bakterije mogu zaštitite mikrobe oko sebe. Naša studija pokazuje da je odgovor da. Ako neke bakterije mogu dovoljno brzo da razgrade toksine, to pruža zaštitni efekat za mikrobnu zajednicu".

Iako su tretmani raka spasonosni, oni takođe uzrokuju izuzetno oštre i bolne neželjene efekte, uključujući gastrointestinalne probleme. Hemoterapije, posebno, mogu da unište zdrave, "dobre" bakterije u ljudskom crevu.

"Lekovi za hemoterapiju ne prave razliku između ubijanja ćelija karcinoma i ubijanja mikroba", rekao je Hartman. "Mikrobi u crevima pomažu u varenju hrane i održavaju vas zdravim. Ubijanje ovih mikroba je posebno štetno za decu, jer postoje neki dokazi da poremećaj u crevnom mikrobiomu rano u životu može da dovede do potencijalnih zdravstvenih uslova kasnije u životu".

Novo otkriće u lečenju raka debelog creva Da bi testirao da li ovaj raspadni efekat može zaštititi čitav mikrobiom, tim je razvio pojednostavljene mikrobne zajednice, koje su uključivale različite vrste bakterija tipično pronađene u ljudskom crevu. "Lažne zajednice creva" obuhvatale su sojeve bakterija koji dobro razgrađuju doksorubicin, sojeve koji su posebno osetljivi na doksorubicin i jedan soj koji je otporan na doksorubicin ali ga ne raščlanjuje.

Novom tehnikom otkrili "vozače" i "putnike" raka

Tim je potom ove izmišljene crevne zajednice izložio doksorubicinu i utvrdio povećano preživljavanje među osetljivim sojevima. Istraživači su zaključili da su razgradnjom doksorubicina određene bakterije učinile lekove manje toksičnim za ostatak creva.

Iako istraživanje ističe obećavajući novi put za potencijalnu zaštitu pacijenata sa rakom, Hartman upozorava da je prevođenje novih otkrića u tretmane još uvek daleko.

"Postoji nekoliko mogućih aplikacija koje bi bile sjajne da pomognu pacijentima sa rakom - posebno pedijatrijskim pacijentima - da ne dožive tako oštre neželjene efekte", rekla je ona. "Ali još uvek smo daleko od toga da smo to stvarno ostvarili"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: