Šta sve može da bude posledica poremećaja rasta kod dece? VIDEO

Na koji način se pravilno prati rast i šta se preduzima ukoliko se ustanovi da dete zaista ima problem? Za koju decu možemo reći da imaju zastoj u rastu i zašto do toga dolazi, govorile su dr Radmila Kosić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece Doma zdravlja Zvezdara, i Milica Milošević, koja je pokrenula akciju "Rast deteta = zdravlje".

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 17.05.2021.

14:41

Šta sve može da bude posledica poremećaja rasta kod dece? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

"Poremećaj u rastu se može primetiti u bilo kom uzrastu deteta, retko se bavimo time pre druge godine, više se orijentišemo na prirasnu težinu i to nam je pokazatelj pravilnog napredovanja", izjavila je dr Radmila Kosić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece Doma zdravlja Zvezdara.

Deca u toku života imaju određenu količinu sistematskih pregleda koje treba pratiti, u prvoj godini imaju 6 ili 7, u drugoj godini 2, a do kraja redovnog školovanja po jedan, čak i kod studenata su obavezni sistematski pregledi. Dr Radmila Kosić je potvrdila da nema razloga za brigu kada se radi o tome da li će se eventualne promene rasta kod deteta propustiti.

"Svako dete raste po tempu koji je negde isti za svu decu, mislimo da je rast individualan, ali postoji obrazac po kojem deca rastu i svaki zastoj u rastu je patološki, bez obzira što se misli da će negde u pubertetu doći do nadoknade u izgubljenim centimetrima u visini. Rast mora da se prati kroz godine deteta, negde u prvoj godini deca porastu od 20 do 25 cm, u drugoj 12, u trećoj oko 8, a potom od 4 do 6 cm do ulaska u pubertet, to je neka stagnacija pre nego što počne taj pubertetski rast", rekla je ona za "150 minuta".

Više od 85 posto ciljne visine se postigne pre ulaska u pubertet, tako da roditelji ne treba da imaju previše velika očekivanja kada se radi o rastu deteta nakon ulaska u pubertet. Uzroci niskog rasta su različiti, a jedan od njih je i deficit hormona koji učestvuju u rastu ili možda čak hronične bolesti. Napominje se da je najveći broj niske dece zdravo, te da se nakon ustanovljenog poremećaja rasta upućuju pedijatrijskom endokrinologu.

Milica Milošević, koja je pokrenula akciju "Rast deteta = zdravlje", potvrdila je da u okviru akcije postoji mogućnost za roditelje da odvedu decu na pregled potpuno besplatno, uslov za to je da do sada dete nije imalo prvi pregled kod endokrinologa. Pregledi se vrše besplatno u privatnoj praksi, a obavljaće se na teriroriji Beograda i Niša. Akcija je počela 10. maja i trajaće do kraja juna, a mogućnost za besplatne preglede mogu da imaju deca sa teritorije cele Srbije.

Pregled možete zakazati na broj 0601773030.

A da li opterećenje koje imaju deca zbog nošenja teških školskih ruksaka utiče na krivljenje kičme, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: