Možda je i imate, a ne znate - šta je bakterija klostridija? VIDEO

Čest simptom koronavirusa je bila i dijareja, mnogi su je dobili u toku hospitalizacije, a neki nakon nje. Da nisu pronađeni antibiotici, svetska populacija bi još u prošlom veku bila prepolovljena. Ipak, previše česta upotreba antibiotika može i da naudi. Zbog korone, mnogi ih piju u preteranim količinama, pa razvijaju tegobe, čak i veoma opasnu bakteriju klostridiju, upozorava gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pročitajte još:

Jedna od najređih bolesti koju je ipak važno prepoznati - transtiretinska amiloidoza

Rotavirus opasan po decu: "Ne postoji precizna terapija" VIDEO

Postkovid simptomi: Od "magle" u glavi do spazma krvnih sudova

"Veoma je česta pojava dijareje u toku upotrebe antibiotika, pa je neophodno da se uporedo koristi i probiotik", izjavio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić za "Jutro".

Statistika govori o tome u kojoj meri se upotrebljava antibiotik kod lečenja koronavirusa, ali među simptomima javljala se i dijareja kod 30 odsto pacijenata koji su hospitalizovani, ona se i prenosi, ako se ne vodi pravilna hospitalna higijena tokom lečenja od ove bolesti.

"Terapija koja se koristi u lečenju koronavirusa ne utiče na stvaranje klostridije, koliko utiče hospitalna higijena posteljine. Bolnički servisi moraju da se održavaju, iako u ovoj situaciji to deluje nemoguće", rekao je on.

"Važnost lične higijene pacijenta je od najvećeg značaja, ako pacijent ne vodi pravilno ličnu higijenu, a hospitalizovan je - celo odeljenje je u opasnosti da se zarazi."

Probiotik može da se koristi u prevenciji, ali ne i da leči klostridiju, jer ona se u 20 odsto slulčajeva ponavlja i to u periodu od dva meseca, ali kako navodi Perišić, probiotik možete uzimati i kada nemate nikakve simptome, jer on ne može da naškodi organizmu, može samo da ga učvrsti.

A koliko bi vremenski trebalo da se koristi probiotik i koji su saveti za prevenciju i otkrivanje klostridije, pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu