"Klik za moju terapiju": Pokrenuta kampanja za obolele od hepatitisa C

Udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" pokrenulo je kampanju "Klik za moju terapiju", koja ima za cilj da omogući inovativnu terapiju za sve obolele od hepatitisa C u Srbiji, saopšteno je danas.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstock/Tashatuvango
Foto: Shutterstock/Tashatuvango

Trenutno, samo 100 najtežih pacijenata ima pravo da se leči inovativnom terapijom koja trajno eliminiše virus za 8 do 12 nedelja, a procena je da u Srbiji od ove bolesti boluje 80.000 ljudi. Udruženje "Hronos" pozvalo je sve bivše i sadašnje pacijente sa hepatitisom C u Srbiji da putem linka na njihovom sajtu popune anonimno anketu, kako bi se utvrdio broj ljudi kojima nije omogućena terapija na račun zdravstvenog osiguranja. Ovim bi se uticalo na nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravlja i Republički fond, da zdravstveno osiguranje (RFZO) ponudi nove terapije, koje bi bile dostupne svim obolelima.

"Kriterijumi za dobijanje terapije su toliko suženi da samo najteži bolesnici mogu da je dobiju, a život nakon izlečenja zavisi od toga u kom trenutku ste saznali za bolest. Ukoliko se hepatitis C otkrije kasno, kada je već bolest uznapredovala, lečenje je teže, a oštećenja su trajna. Želimo da svim obolelima bude dostupna inovativna i u svetu odavno primenjena terapija", kazala je predsednica "Hronosa" Ivana Dragojević.

Apel da se obezbedi odgovarajuća inovativna terapija za sve obolele od hepatitisa C upućen je svim nadležnim institucijama, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu