Majke dece obolele od fenilketonurije otkrile da li ova bolest ima veze sa incestom VIDEO

Da li znate šta je fenilketonurija? Reč je o urođenoj bolesti metabolizma za koju su se pojavile sumnje u javnosti da nastaje usled incesta, odnosno krvnog srodstva roditelja.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

"To nije istina, bolest nastaje usled spajanja dva ista gena kod roditelja, dešava se na 10.000 dece, to je problem metabolizma, organizam ne razgrađuje aminokiseline, znači ne prihvata proteine", tvrdi Marija Folić iz Udruženja roditelja dece obolele od fenilketonurije.

Druga majka iz Udruženja Ana Šarić kaže: "To je nasledna bolest metabolizma. Dešava se da je imaju roditelji, pa ima i dete, ali može krenuti i od dva zdrava roditelja".

Bolest se utvrđuje na skrinigu koji se radi bebi dva dana nakon porođaja. Vadi se krv iz pete, ako se ispostavi da je dete ima, poyivaju Udruženje i majke koje se bore sa tim.

"Automatski dolazi do niskoproteinske dijete i tako kreće sve. Niskoproteinska dijeta je veoma zahtevna jer u Srbiji ne postoje niskoproteinski proizvodi. Ima ih u Mađarskoj i Hrvatskoj i jako su skupi. Od naše hrane unose samo voće i povrće u određenoj količini. Svaki proizvod se meri u gram, sabira i tek onda kuva", ističe Marija Folić.

Od države dobijaju protein koji je neophodan da nadomeste kod dece sve ono što ne unose hranom, a zamena za jaja su im mleko i brašno.

"Neretko, zbog toga što ne mogu da jedu sve što i druga deca, dolazi do povlačenja", dodaje Ana Šarić.

Oni moraju da budu na doživotnoj niskoproteinskoj dijeti, jer za sada nema leka.

Inače, nelečena fenilketonurija može da ostavi ozbiljne posledice, kao što je mentalna retardacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu