Nemojte da paničite: Ako izostane jedan simptom, onda verovatno imate alergiju VIDEO

Kraj marta je vreme kada počinje sezona alergija. Simptomi alergija se neretko mešaju sa simptomima koronavirusa, pa smo ovih dana još više zbunjeni i uplašeni.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Zvanično: Rusija počela proizvodnju treće vakcine

Dr Mrvić: "Pacijenti brzo iz srednjeg prelaze u teško stanje"

Svi ga očekivali i upozoravali na njegovo ukrštanje s koronom: Zašto je nestao grip?

To su najčešće kijavica, svrab, suzenje očiju, pojačana sekrecija iz nosa, crvenilo, svrab, otok, otežano disanje, promuklost, mučnina, povraćanje, malaksalost i slabost, a mnogi od njih se javljaju i kod virusa.

Ana Nikolić iz Nacionalnog udruženja "Alergija i ja" kaže za "150 minuta" da oni koji imaju alergiju znaju u koje vreme im ona kreće i da to više nije od marta do oktobra, nego od februara do decembra, jer biljke cvetaju ranije.

"Bitno je da svi ti simptomi kod koronavirusa ne prolaze posle korišćenja histaminika. Oni koji imaju alergiju već posle dva dana osete olakšanje. Ono što je bitna razlika je što nikada nećete imati temperaturu ako imate alergiju. Kod inhalacionih alergija (na trave), alergija se može javiti i u kasnijem dobu, ali se one najčešće pojavljuju u adolescentskom periodu i kod male dece", naglašava Nikolićeva i dodaje da se razlikuje kašalj kod korone i kod alergija.

Kod svih osoba koje imaju alergije važno je, kako kaže, da rade toaletu nosa nekim morskim rastvorima, da to bude dva-tri puta dnevno, kao i da koriste sredstva koja oblažu sluzokožu nosa da se ne lepe alergeni.

"Dosta pregleda je moralo da se otkaže u vreme pandemije, posebno kod hroničnih bolesnika, zato smo mi, 'Alergija i ja', osnovali naše savetovalište, gde mogu svi da nam se obrate, odnosno da na sajtu udruženja nađu link do našeg savetovališta", istakla je Ana Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu