Rak dojke prestigao rak pluća

Rak dojke prestigao je rak pluća kao najčešći oblik karcinoma na svetu, objavila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor: hina
Podeli
Foto: Depositphotos/pongans68@gmail.com
Foto: Depositphotos/pongans68@gmail.com

Pročitajte još:

Ministar Lončar objašnjava da li vakcine utiču na plodnost VIDEO

"Morate se vakcinisati što brže u celoj zemlji"

Od danas na Beogradskom sajmu i Fajzerova vakcina

"Rak dojke sad je prvi put najčešći rak na svetu", rekao je Andre Ilbavi, specijalista za karcinom pri ovoj organizaciji na satanku u Ujedinjenim nacijama uoči Svetskog dana borbe protiv raka u četvrtak.

Rak pluća bio je najčešći oblik raka u protekle dve decenije, ali sad je na drugom mestu, iza raka dojke i ispred raka debelog creva, rekao je Ilbavi.

Procenjuje se da je prošle godine dijagnostikovano 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 odsto svih slučajeva karcinoma na svetu, saopštila je SZO.

"Među ženama rak dojke je najčešće dijagnostikovani rak i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svetu", dodaje se.

Ilbavi je istakao da gojaznost kod žena povećava rizik za rak dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog veka očekuje se da će karcinomi postajati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 miliona novih slučajeva u odnosu na 19,3 miliona u 2020, dodao je Ilbavi.

SZO upozorava da je trećina smrtnih slučajeva od raka posledica pušenja, visokog indeksa telesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.

Pandemija koronavirusa remeti lečenje raka u otprilike polovini zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, rekao je Ilbavi i ukazao na zakasnele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom, kao i uticaj koronavirusa na istraživanja raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu