Olakšajte sebi život sa problematičnim sinusima na šest načina

U proleće i jesen to su alergije, a zimi je hladnoća ta koja ljudima uzrokuje probleme sa sinusima. Začepljen nos i bolovi i pritisak u sinusima su nešto na šta se mnogi žale, a upravo su zimski meseci ti u kojima se dijagnostikuje veći broj upala sinusa nego u ostatku godine.

Izvor: zadovoljna.hr
Podeli
Foto: shutterstock, Prostock-studio
Foto: shutterstock, Prostock-studio

Sami sinusi su šupljine u kostima glave. Kada su zdravi, obloženi su taknom i nježnom sluznicom te ispunjeni zrakom. Uskim otvorima i kanalićima povezani su nosnom šupljinom.

Kada dođe do upale sinusa, sluznica sinusa otekne, a javi se i pojačano stvaranje guste sluzi.

Posledica može biti blokada prirodnih otvora sinusa u kojima se gomila sluz u kojoj se onda dalje razvijaju virusi i bakterije. Nagla pojava curenja ili začepljenosti nosa i boli i pritiska u licu znak je akutne upale.

U slučaju da se upale javljaju nekoliko puta godišnje i traju više od 12 nedelja, govorimo o hroničnom sinuzitisu.

Srećom, postoje načini na koje možemo da pripazimo na naše sinuse i smanjimo mogućnost upale, a ako znate tačan uzrok vašeg problema, možete sebi da pomognete i ponovo "prodišete".

U nastavku donosimo šest koraka koji će vam pomoći u borbi s problematičnim sinusima:

1. Otkrijte uzrok vaših problema

Neki ljudi skloniji su problemima sa sinusima od drugih. Možda imate uže prolaze ili devijaciju septuma. Polipi u nosu takođe mogu da rastu u vašim prolazima i blokiraju drenažu. Kako god, morate da otkrijete uzrok kako biste problem mogli da rešite.

2. Neka bude vlažno

Suva klima i zagrejani unutrašnji vazduh isušiće membrane vašeg nosa, a kada se sluz osuši, postaje gušća i raste verovatnoća da vam začepi sinuse. Rezutat su bol i pritisak. Zato pazite na vlažnost vazduha u stanu, posebno u zimskim mesecima,kada grejanje često radi po ceo dan. Jedno od rešenja jeste nabavka ovlaživača vazduha.

Pripazite i na temperaturu u vašem domu, a nagle promene temperature ulaskom iz hladnih u vruće prostorije i obrnuto pokušajte da svedete na najmanju moguću meru.

Foto: Depositphotos-scukrov
Foto: Depositphotos-scukrov

3. Očistite nos

Pomoću slanog rastvora uklonite alergene, nadražujuće sastojke i višak sluzi. Iako postoji mogućnost da napravite domaći rastvor, ako niste sigurni u to koliko biste bili uspešni, možete kupiti i slani raspršivač u apoteci.

4. "Otvorite" sinuse

Nekoliko puta na lice nanesite toplu, vlažnu krpu koja može da vam pomogne u otvaranju prostora u sinusima. Kako bi bili vlažni, udišite paru dva do tri puta dnevno. Jedan jednostavan način kako da ovo radite jeste tako da sedite u kupatilu pored tuša s vrućom vodom.

Takođe, pijte dovoljno tečnosti. Ona će vam razrediti sluz i pomoći da je se rešite.

5. Provetravajte

Stvari u vazduhu poput zagađenja, dima cigarete, proizvoda za čišćenje, laka za kosu ili bilo kog drugog materijala koji ispušta gasove mogu da pogoršaju vaše probleme.

Ako pušite, vreme je da prestanete, ali i da se klonite prostorija koje su jako zadimljene.

6. Tretirajte problem

Ako vas sinusi stvarno muče, obaratite se lekaru za pomoć. Lekovi mogu da ublaže začepljenje i pritisak u sinusima.

Osim što je bitno o svemu razgovarati s lekarom, uvek pažljivo pročitajte uputstvo na lekovima i poštujte pravila. U slučaju upale sinusa, mogu se koristiti kapi za nos koje smanjuju otok i sekreciju. Međutim, zbog njihova mogućeg štetnog delovanja koristite ih kratkotrajno, svega tri do pet dana.

U slučaju da ni lekovi ne pomažu, vaš lekar opšte prakse može da vas pošalje stručnjaku koji će proveriti da li vam je možda potrebna operacija, koja će vam pomoći da trajno rešite ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu