Vaskularni hirurg: "Bolovi u leđima i nogama nakon kovida 19 su faza oporavka" VIDEO

Proširene vene vrlo često se pominju kao estetski problem, međutim morate znati da one mogu da izazovu i ozbiljne komplikacije u slučaju da se ne leče.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Proširene vene su najmanje estetski problem. Proširene vene su hronična, progresivna bolest, ona napreduje, ali napreduje polako tako da se pacijenti vremenom navikavaju na svoje tegobe i navikavaju se na izgled. U početku to bude jedan čvorić pa se problem širi, a mi ga godinama odlažemo. Za ovu bolest postoji snažna genetska predispozicija, ali postoje faktori rizika na koje možemo da utičemo da se kasnije pojave. Telesna težina, fizička neaktivnost, godine života, neuredan život, životne navike, radno mesto, sve su to stvari koje utiču. Kada je posao povezan sa šetanjem i sedenjem tegobe su ipak nešto manje", kaže za "150 minuta" dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Pacijenti sa proširenim venama su podložniji dobijanju tromboze. Sam tromb koji nastane nije opasno obljenje, ono je neprijatno i bolno, ali je problem, kako kaže dr Jocić, ako se proširi u duboki venski sistem, onda postaje potencijalno opasno.

Sa pandemijom, dolazi mu više pacijenata sa raznim tegobama.

"Meni sada često dolaze pacijenti koji imaju bolove u leđima i nogama nakon preležanog kovida. Najčeše oni nemaju promene na krvnim sudovima. Mislim da je to jednostavno faza oporavka posle virusne infekcije", smatra vaskularni hirurg.

Za proširene vene jedino rešenje je, kako kaže, operacija, posebno jer je taj problem s godinama samo veći, ne manji. Kreme i gelovi samo trenutno ohlade kožu, ne rešavaju problem.

Koja je razlika između dve vrste operacija koje se primenjuju pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu