"Diskus hernija je bolest savremenog čoveka" VIDEO

Od kada je počela pandemija, radimo od kuće, kretanje nam je ograničeno, sedimo više nego ikada pre. Da li ste znali da je jedan od najčeščih zdravstvenih problema danas bol u vratu i donjem delu leđa?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli

Donji deo leđa je deo koji najčešće strada kada se govori o problemima sa kičmom, navodi dr Žarko Radović koji se posebno bavi problemima sa kičmom.

Na to može uticati mnoštvo faktora, poput prekomerne težine, manjak fizičke aktivnosti i stres.

"Mi anuliramo povremene bolove lekovima u početnoj fazi, što je greška", navodi Radović, ističući da je potrebno da se javite stručnom licu ukoliko su tegobe učestalije.

"Ukoliko potraje duže od sedam dana pravo je vreme da se javite lekaru. Teža klinička slika, odnosno bol koji ide duž leve ili desne noge jasno ukazuju na problem diskus hernije", navodi on, dodajući da je diskus hernija bolest savremenog čoveka.

Trnjenje je jasan ukazatelj da imamo kompresiju na nervu, a mogu da se jave i problemi sa mokrenjem i pacijenti misle da nije u problem u lumbalno-sakralnom delu kičme nego bešiki ili bubrezima, navodi on za TV "Prva".

Radović kaže da je magnetna rezonanca neophodna za uspostavljanje dijagnoze, ali da mali broj pacijenata ode na operaciju.

Navodi da terapija zavisi u kojoj ste fazi bolesti.

"Ukoliko se nalazite u akutnoj fazi, uvek je neophodno mirovanje, spavanje na boku i rasterećenje i adekvatna fizikalna terapija", kaže on.

Pogledajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu