Uz biološku terapiju moguće je zaustaviti psorijazu

Zahvaljujući angažovanju stručnjaka iz oblasti dermatovenerologije, udruženja pacijenata i odluci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, biološka terapija za lečenje psorijaze se na pozitivnoj listi lekova u Srbiji nalazi od prošle godine, a trenutno se pokazala kao najefikasnija opcija za terapiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Hriana
Foto: depositphotos/Hriana

Kako je navedeno u saopštenju, pravo na biološku terapiju, koja utiče na povlačenje simptoma i zaustavlja progresiju bolesti, imaju svi pacijenti sa umerenim i težim oblikom psorijaze, odnosno oni kojima je tom bolešću zahvaćeno više od 10 odsto površine kože.

Načelnik funkcijske dijagnostike Klinike za kožne i polne bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji Željko Mijušković kaže da psorijaza, iako se ispoljava prvenstveno na koži, odavno ne predstavlja samo kozmetički problem, već da je više od bolesti kože.

"Psorijaza je bolest koja se manifestuje u vidu crvenila i ljuspanja koje je najčešće jasno ograničeno od zdrave kože, ali pored toga, može zahvatiti zglobove, kosti, kardiovaskularni sistem ili biti udružena sa metaboličkim sindromom", navodi Mijušković.

Dodaje da statistika kaže da kod četiri od 10 osoba sa psorijazom postoji mogućnost razvijanja težeg oblika te bolesti, a ukoliko su promene na koži praćene bolom u zglobovima, to može biti znak da se razvio psorijazni artritis.

"Zbog toga je veoma važno da svi pacijenti obrate pažnju na simptome i na vreme se jave dermatologu, kako bi adekvatnom terapijom zaustavili dalji napredak psorijazne bolesti", savetuje Mijušković.

Specijalista dermatovenerologije u Klinici za dermatovenerologiju KC Niš Danica Tiodorović objašnjava da se biološka terapija daje potkožnom injekcijom, a da pacijenti osećaju brzo poboljšanje simptoma, uključujući i povlačenje promena na koži.

Foto: Depositphotos, Scukrov
Foto: Depositphotos, Scukrov

"Pacijenti sa teškim oblikom psorijaze ni na koji način ne treba da se oslanjaju na dijete, meleme, suplemente, kreme, jer nijedan alternativni pristup lečenju ne daje nikakav efekat", navodi dr Tiodorović.

Ističe da je biološka terapija trenutno najefikasnija opcija za terapiju umerenog do teškog oblika psorijaze i dodaje da se može primenjivati duže vreme zbog niskog rizika od razvoja neželjenih dejstava.

Vladimir Kecić, predsednik udruženja Pacijenti protiv psorijaze 3P, naglasio je da se uz redovnu biološku terapiju bolest konačno u potpunosti ili skoro u potpunosti može držati pod kontrolom.

"Osim što smanjuje ili potpuno oporavlja zahvaćenu obolelu površinu kože i utiče na povlačenje ostalih simptoma koji se ne manifestuju na koži, pacijentima je konačno omogućen kvalitetan i društveno i profesionalno aktivan život. Zbog toga, veoma je važno da pacijenti budu motivisani da traže od svog dermatologa adekvatnu terapiju i žive život punim plućima", izjavio je Kecić.

U Srbiji oko 140.000 ljudi boluje od psorijaze, a borba protiv te bolesti nedavno je simbolično obeležena 29. oktobra na Svetski dan borbe protiv psorijaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu