Jedna od najmalignijih bolesti dolazi tiho i brzo: "Simptom koji će mnogi zanemariti" VIDEO

Akutna mijelodna leukemija jedna je od najmalignijih bolesti od koje u Srbiji oboli oko 150 pacijenata, svake godine. Dolazi tiho i brzo, a medicina još ne zna tačan uzrok nastanka leukemije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2020.

10:25

Jedna od najmalignijih bolesti dolazi tiho i brzo:
Dr Mirjana Mitroviæ/Foto: Printskrin TV Prva

Dr Mirjana Mitrović, hematolog u KC Srbije, rekla je gostujući na Televiziji "Prva" da akutna leukemija predstavlja kancer matičnih ćelija u koštanoj srži, koje produkuju sve ćelije naše krvi - bela i crvena krvna zrnca i krvne pločoce.

"Kada se desi kancer u nekoj od njih, ta ćelija izgubi sposobnost da kontroliše svoj rast i počne nekontrolisano da se deli. Kao da imate prelepu baštu u koju zasejete korov. Potom taj korov preraste celu vašu koštanu srž i vi više nemate normalne ćelije, već samo kancerske", objasnila je dr Mitrović.

Ona je rekla da ono što sigurno može da dovede do leukemije jeste primena prethodne hemioterapije ili zračne terapije kada lečite neki drugu malignu bolest, pa "kao posledica te terapije na kraju dobijete akutnu leukemiju".

Dragana Milanović, kojoj je postavljena dijagnoza ove retke bolesti, ispričala je da su se prvi simptomi pojavili samo nedelju dana pre nego što je bolest dijagnostikovana.

"Sve je išlo veoma brzo, zato ja podvlačim uvek da je leukemija vrlo silovita i neumoljiva. Simptom koji će svako na početku zanemariti jeste umor", objasnila je Milanovićeva.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: