U Srbiji od oko 140.000 obolelih, biološku terapiju prima samo 281

U Srbiji, od oko 140.000 obolelih od psorijaze, inovativnu, odnosno biološku terapiju, prima samo 281 pacijent, upozorili su stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv te bolesti.

Zdravlje

Izvor: Beta

Petak, 30.10.2020.

13:59

Default images
Ilustracija/Foto: Depositphotos/MarkB

"Među obolelima od psorizaje, hroničnog kožnog oboljenja, od 10 do 20 odsto ima teži oblik bolesti, za čije lečenje bi bila najefikasnija biloška terapija. Međutim, većina njih nije upoznata sa prednostima te terapije, delom i zbog toga što ih dermotolozi ne upućuju na taj inovativni način lečenja", rekla je Mirjana Milinković Srećković iz Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije.

Ona je ukazala da najmanje dve do tri hiljade pacijenata koji se leče od psorijaze ima uslove da primenjuje biološku terapiju.

Kako je objasnila, uslovi da bi oboleli dobili tu terapiju su da im je psorijazom zahvaćeno najmanje 10 odsto površine kože, da usled bolesti imaju loš kvalitet života i da klasična terapija daje slab rezultat.

"Inovativni lekovi za psorijazu menjaju tok bolesti, umanjuju patnje pacijenata i omogućavaju im da žive kvalitetnije", rekla je dr Milinković Srećković.

Predsednik Udruženja obolelih od psorijaze "3P – Pacijenti protiv psorijaze" Vladimir Kecić je rekao da ta autoimuna bolest izaziva čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema koje može da spreči biološka terapija.

"Korišćenje biološke terapije mogućava pacijentu da živi normalno i kvalitetno, ali dugoročno donosi uštede zdravstvu", rekao je Kecić.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv psorijaze je "Budimo informisani" kako bi se skrenula pažnja na inovativne metode lečenja te bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: