Otkrili novu mutaciju virusa? "Bez presedana"

Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Heiko Junge
Ilustracija: EPA-EFE/Heiko Junge

Norveški tabloid Verdens gang preneo je u ponedeljak da je nova mutacija koronavirusa bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na severu zemlje, prenosi TAS.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj koronavirusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mesečno.

"Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i proceni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama", navodi se u saopštenju.

strana 1 od 6 idi na stranu