Aleksandra je pobedila limfom: "Nisam mogla da vežbam i normalno radim obične stvari" VIDEO

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv limfoma, a mnogi od vas nisu ni čuli za ovo oboljenje, niti znaju šta nosi sa sobom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Aleksandra Mladenović osetila je na svojoj koži šta znači boriti se protiv ove podmukle bolesti. "Otkrila sam limfom kad sam imala 28 godina, počelo je vrlo nespecifično, napipala sam malu izraslinu na grudnom košu, blizu grudne kosti, ali nisam pridavala značaja tome. Posle nekoliko meseci shvatila sam da uobičajene stvari ne mogu da obavljam normalno, niti sam mogla da vežbam jer me je bolela leva ruka usled limfoma koji je bio na levoj strani grudnog koša", otkriva za "150 minuta" Aleksandra.

Tek tada se obratila lekaru gde su joj uradili laboratorijske analize i snimak grudnog koša koji su dvaput ponavljali.

"Tada je otprilike krenula golgota sa lečenjem u bolnici. Lečenje je trajalo devet meseci. Period nakon toga kada je zdravstveno stanje dovedeno u normalu, zove se remisija i traje pet godina. Očekujem da izađem iz nje kao potpuno zdrava osoba."

Aleksandra se trudi da bude onakva kao pre lečenja, ali kaže da u tome uspeva samo približno jer se zamara i svesna je da je to posledica terapija i da je telo fizički izmoreno.

"Sada život posmatram drugačije. Vrlo često kažem da je najbolja stvar koja je mogla da mi se desi u životu limfom zato što naučite da živite drugačije i da nađete sreću u malim stvarima koje vas toliko ispunjavaju."

Inače, u Srbiji se svake godine otkrije preko 1.000 slučajeva limfoma.

Kako da prepoznate da se radi o limfomu, saznajte od hematologa dr Zorice Cvetković iz KBC "Zemun":

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu