Nošenje maski nije dovoljno: "Testirati sve kontakte, nezavisno od simptoma"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirusom treba da budu testirane, bez obzira na to da li pokazuju simptome.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.08.2020.

08:13

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/diew

Ova preporuka stručnjaka SZO izneta je nakon što su epidemiolozi u SAD ocenili da testovi nisu potrebni za one koji ne pokazuju simptome bolesti.

Stručnjak SZO Marija van Kerkove istakla je da SZO preporučuje da se, ako je moguće, svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima testiraju, nezavisno od razvoja simptoma.

U ponedeljak je američki Centar za prevenciju i borbu protiv bolesti objavio da nije potrebno testirati one koji su bili u kontaktu sa obolelima a koji nemaju simptome, ali je američki epidemiolog Entoni Fauči izrazio zabrinutost zbog toga što će nove preporuke CDC-a ljudima dati pogrešnu pretpostavku da asimptomatsko širenje zaraze ne treba da bude razlog za veliku brigu.

Van Kerkove kaže da je testiranje svih koji su bili u kontaktu sa obolelima bitno za razbijanje lanca prenosa virusa.

Ona je takođe istakla da samo nošenje maski nije dovoljno, već da je potrebno takođe održavati fizičku distancu i prati ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: