Stop drugoj najgoroj bolesti: Uskoro počinje da radi kol-centar za obolele od raka pluća VIDEO

Prvi avgust se obeležava kao Svetski dan borbe protiv raka pluća. Od ove bolesti godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

12:51

Stop drugoj najgoroj bolesti: Uskoro počinje da radi kol-centar za obolele od raka pluća VIDEO

U proseku, dnevno se kod njih 16 dijagnostikuje ova vrsta raka, a nažalost, svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa rakom pluća. Prema nekim statističkim podacima, zauzima neslavno drugo mesto po broju smrtnosti od karcinoma pluća u Evropi. Ispred nas je samo Mađarska, kaže za TV Prvu prof. dr Violeta Mihailović, direktorka Klinike za pulmologiju.

"Bolest je veoma podmukla i najčešće se otkriva u nekoj kasnoj fazi kada se ne može pristupiti radikalnom izlečenju, što podrazumeva operaciju. Prvi simptomi bi bili neki opšti respiratorni simptomi, na šta čovek mora da obrati pažnju. Rani skrining je još u fazi razvoja u Srbiji. To su oni niskodozni skeneri kojima bi se pregledale rizične populacije", naglašava Mihailovićeva.

Brojevi obolelih i umrlih u Srbiji nisu ohrabrujući, u 70 odsto slučajeva dolazi do smrtnog ishoda.

Udruženje "Punim plućima" osnovano je sa ciljem da se pacijentima omoguće inovativne terapije koje u Srbiji nisu primenjivane masovno nego su bile u okviru kliničkih studija ili donacija.

"Lekovi su u aprilu stavljeni na listu, a odmah nakon prestanka vanrednog stanja počele su i primene za prve pacijente na teret fonda. To su i ciljane i imunoterapije. To je sve ono što je najsavremenije u svetu", naglašava Olja Ćorović iz Udruženja.

Iz njenog iskustva pacijenti, kada saznaju dijagnozu, prvo budu u šoku, pa se raspituju šta dalje i žele da se informišu, te je Udruženje zato pokrenulo kol-centar koji će početi da radi početkom septembra.

"Klinika za pulmologiju KCS nam je omogućila prostor i imaćemo njihovu podršku medicinskog osoblja", kaže Ćorovićeva.

U kol-centru će raditi lekari koji su već angažovani u dnevnim bolnicama na lečenju onkoloških bolesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: