Put od obične maske do borbe za goli život: respirator - poslednja slamka VIDEO

Kod teže kliničke slike 15 litara koje pacijent dobija preko obične maske ili preko nazalnog katetera nije dovoljno, stoga ako nemamo respirator, takav pacijent ne može da preživi, kaže Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma i anesteziolog.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

16:03

Put od obične maske do borbe za goli život: respirator - poslednja slamka VIDEO
Foto: Printscreen / B92

"Vi nekome ko ima blažu kliničku sliku a zahteva kiseoničku potporu, možete dati one obične maske koje ste viđali u bolnicama i tu regulišete protok kiseonika do 15 litara. Međutim kod teže kliničke slike tih 15 litara koje pacijent dobija preko obične maske ili preko nazalnog katetera nije dovoljno za te pacijente", rekao je na konferenciji za medije Kriznog štaba u vezi sa koronavirusom u Srbiji dr Udovičić.

"Ako nemamo respirator za tog pacijenta, takav pacijent ne može da preživi. Sledeći stepenik je da se pacijent prebaci u respiratorni centar, gde će dobiti podršku respiratora, a o tome kakvu će podršku dobiti odlučuju anesteziolozi", dodao je.

Kako kaže, najlakši oblik je kada pacijent ima veliki protok kiseonika, tj. kada ide preko 60-70 litara, kao i stoprocentni kiseonik, a ako ni to nije dovoljno, odlučuju se za tzv. neinvazivnu ventilaciju:

"To su oni helmeti koji ste videli iz italijanskih bolnica, oni su to koristili ali se nije pokazalo kao baš efikasno, a ono što mi sa sigurnošću i ovim iskustvom koje imamo možemo da tvrdimo jeste da su full face maske efikasne. One prekrivaju celo lice a jedan deo je spojen sa respiratorom, koji pomaže pacijentu da diše. Vi morate da podesite respiratore i date podršku u disanju, sa pozitivnim pritiskom, i da odredite koji pritisak će biti na osnovu kliničke slike. Isto tako određujemo procenatkiseonika koji ćemo dati, a koji može biti od 25-30 pa do 100 odsto", kaže dr Udovičić.

Dakle, kada stavimo pacijenta na neinvazivnu ventilaciju i ta ventilacija ima mnogo stepeni, kako kaže, tu postoji 100 kombinacija u zavisnosti od potreba pacijenta.

"Kada ni to ne pomaže, ni stopostotni kiseonik ni maksimalan pritisak koji ta maska može da podnese, onda pacijenta moramo relaksirati i staviti mu onu tubu, odnosno cev u dušnik i isključiti potpuno njegov mišićni rad", istakao je.

"Tada u potpunosti umesto njega diše aparat i to je nažalost poslednji stepenik u mehaničkoj ventilaciji. Kada pacijent dođe do tog stepenika, njegove šanse u ovoj fazi da preživi su minimalne, to je svetska statistika, ne samo naša", zaključio je dr Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: