U Evropi prvi put uočen: Otkriven novi sindrom kod dece koji je povezan sa koronavirusom

Najmanje 285 dece u SAD imalo je ozbiljnu upalu povezanu sa koronavirusom i dok se većina oporavlja, nije poznato da li će to ostaviti nekakva oštećenja, pokazuju dve nove studije.

Zdravlje

Izvor: Beta

Utorak, 30.06.2020.

08:32

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/escapejaja

Radovi, objavljeni danas u časopisu Nju Ingland Džurnal ov medisin (New England Journal of Medicine), pružaju najpotpuniji izveštaj o ovom stanju, poznatom kao multisistemski sindrom upale kod dece. Smatra se neuobičajenim, a smrti su retke.

Oko 1.000 dece širom sveta je imalo upalu uzrokovanu ovim sindromom uključujući slučajeve u Evropi, gde su prvi put i uočeni.

Definicija slučaja uključuje trenutnu ili nedavnu zarazu korona virusom, groznicu, težu kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju, upalu potvrđenu putem krvi i poremećaj rada bar dva organa u organizmu uključujući srce, bubrege, pluća, kožu ili nervni sistem.

Česti su i digestivni simptomi, uključujući mučninu i proliv.

Neka deca mogu imati simptome koji podsećaju na Kavasaki bolest, retko stanje kod dece koja može izazvati oticanje i probleme sa srcem.

Većina dece kod koje je otkriven sindrom imala je koronavirus iako su pre toga bili potpuno zdravi.

Prosečni uzrast je osam godina, a još nije potvrđeno da li ovaj sindrom pogađa starije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: