Među patološkim kockarima u Srbiji sve više adolescenata VIDEO

Statistike pokazuju da čak 99 odsto adolescenata zavisnih od kocke preti samoubistvom kako bi od roditelja izmamili novac za svoju zavisnost. Iako naše društvo blagonaklono gleda na kocku, ipak je reč o ozbiljnoj bolesti zavisnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2020.

15:26

Među patološkim kockarima u Srbiji sve više adolescenata VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Polovina tinejdžera u Beogradu imala je makar jedan kontakt sa kladionicom, a prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji ima oko 33.000 patoloških kockara.

Beleži se značajan porast adolescenata koji pate od ove zavisnosti, a takođe se taj trend vidi i kod žena i devojaka.

Jelena Manojlović iz SOS centra centra za odvikavanje od kockanja navela je da kladionice niču te da je problem ove zavisnosti i više zastupljen ali je i sve vidljiviji. Kao razloge za to zašto adolescenti idu u kockarnice navodi dosadu i manjak novca.

Manojlović je izjavila za TV Prvu da kockanje postane problem kada osoba izgubi osećaj za realnost, kada adrenalin vlada njim i kada nije bitno da li gubi ili dobija, već je bitno samo da se kocka.

Ističe da obično porodica sazna o problemu kada se dugovi nakupe, pa patološki kockar mora da se obrati bližnjima za finansijsku pomoć.

Žene obično ne kockaju zbog adrenalina kao muškarci, smatra Manojlovićeva, već zbog depresije, lošeg braka, "unutrašnjih lomova", naglašavajući da postoji poseban pristup kada se centar bavi ženama koje su ogrezle u kocki.

Krađa novca iz kuće, dete dolazi gladno kući iako ste mu dali novac za užinu i dugovanja ističe kao alarmantna ponašanja i dodaje da se roditelji često jave tek kada počnu da se gomilaju dugovi.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: