"Ovo je teška i progresivna bolest, pogađa uglavnom mlade, a leka nema" VIDEO

Svetski dan plućne hipertenzije obeležava se danas, tj. svake godine 05. maja, kada se u više od 80 zemalja sveta na različite načine i sprovođenjem različitih aktivnosti skreće pažnja plućnu hipertenziju.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2020.

17:30

Foto: Printskrin TV Prva

Plućna hipertenzija je retka, izuzetno teška, progresivna i smrtonosna bolest, koja pogađa uglavnom mlađe osobe.

"Prvi simptom koji se javi je pojava umora. Ono što ste mogli juče ili prošle nedelje da uradite više danas ne možete... Imate nesvestice, sredina vas eliminiše jer ne može da razume da ono što ste mogli juče danas ne možete", rekao je gostujući u "150 minuta" na TV Prvoj Mirko Glavinić iz Udruženja pacijenata Plućna hipertenzija Srbija.

Ukoliko, kako je dodao, bilo ko oseti ovakve simptome, treba da se javi lekaru. Ovo je, dodao je, retka bolest, ali je i neprepoznata i u društvu i primarnim ustanovama na pravi način. Ističe da je do sada u Srbiji dijagnostikovano 200 osoba koje boluju od plućne hipertenzije

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: