Simptomi koronavirusa povezani sa teškim upalnim oboljenjem kod dece?

Italijanski i britanski medicinski stručnjaci istražuju moguću povezanost između simptoma koronavirusa i teškog upalnog oboljenja (Kavasakijeva bolest) kod dece koja u bolnicu stižu sa visokom telesnom temperaturom i natečenim arterijama.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2020.

09:35

Simptomi koronavirusa povezani sa teškim upalnim oboljenjem kod dece?
Foto: Depositphoto/ rbhavana

Lekari na severu Italije, koja je bila jedna od zemalja koja je najviše pogođena koronavirusom, prijavili su neobično veliki broj dece mlađe od devet godina koja su imala težak oblik Kavasakijeve bolesti koja je karakteristična za Aziju, piše Rojters .

I u Velikoj Britaniji su lekari napravili slična zapažanja, zbog čega je ministar zdravlja Met Henkok u ponedeljak istakao da je veoma zabrinut i da zdravstvene vlasti to pitanje pomno proučavaju.

Kavasakijeva bolest često pogađa decu mlađu od pet godina i njeni simptomi su visoka temperatura, osip po koži, oticanje žlezda i u težim slučajevima upala srčane arterije. Zahvata i limfne čvorove, kožu i sluznicu grla, usta i nosa. I dalje nije poznat uzrok bolesti, iako se pretpostavlja da je verovatno reč o kombinaciji genetskih i spoljašnjih faktora kao što su preboljene virusne ili bakterijske infekcije, koje potom mogu da izazovu niz imunoloških reakcija u organizmu.

Engleski medicinski direktor Stiven Povis rekao je na dnevnom brifingu da je poslednjih dana postao svestan izveštaja o teško bolesnoj deci sa simptomima koji podsećaju na Kavasakijevu bolest, pa je naglasio da je prerano utvrđivati vezu sa koronavirusom.

U Italiji su o ovome upozoreni i pedijatri.

Naime, specijalista pedijatar za srce Mateo Sifreda kazao je da je bolnica u severnom gradu Bergamu zabeležila više od 20 slučajeva jake vaskularne upale u poslednjih mesec dana, što je šest puta više nego što bi očekivali da se pojavi za godinu.

"Samo nekoliko novorođenčadi sa vaskularnom upalom bilo je pozitivno na koronavirus, ali su mi kolege pedijatri kardiolozi u Madridu i Lisabonu takođe rekli da su zabeležili slične slučajeve", kazao je Sifreda.

Pozvao je svoje kolege da dokumentuju svaki takav slučaj kako bi utvrdili postoji li povezanost između Kavasaki bolesti i koronavirusa. Cilj je da se italijanski rezultati objave u naučnom časopisu.

Dalje je pojasnio da je prvi slučaj moguće Kavasakijeve bolesti bio devetogodišnji dečak koji je u bolnicu stigao 21. marta, na vrhuncu epidemije koronavirusa, sa visokom temperaturom i niskim nivoom kiseonika u krvi, međutim, on je bio negativan na koronavirus.

Kasnije je pregledom utvrđeno da ima uvećanu koronarnu arteriju, što je znak teških slučajeva Kavasakijeve bolesti.

"Dečak me je zabrinuo jako, a nasilna multiorganska upala zahvatila je i srce i pluća. Plašio sam se da neće preživeti, ali iznenađujuće je da je tokom nekoliko dana zdravstveno bio mnogo bolje", kazao je.

Kavasakijeva bolest je takođe povezana i pre 16 godina sa drugim poznatim koronavirusom, ali to nikada nije dokazano.

Istraživanje je sprovedeno nakon što je drugi, srodni koronavirus poznat kao NL63 pronađen kod beba koje su pokazale simptome Kavasakijeve bolesti 2004. godine.

Profesor virologije na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji Ijan Džouns rekao je da virus NL63 koristi isti receptor kao novi koronavirus za inficiranje ljudi, međutim, naglasio je da je prerano donositi zaključke.

"Moramo da sačekamo i vidimo da li će to postati uobičajeno zapažanje", rekao je.

Američka akademija za pedijatriju je naglasila da takva istraživanja tek treba da se dogode u SAD, zemlji koja trenutno beleži najveći broj smrtnih i slučajeva zaraze koronavirusom.

"Nismo svesni bilo kakvih izveštaja o ovom fenomenu u SAD", kazala je doktorka Ivon Maldonado iz Odbora za zarazne bolesti na akademiji misleći na potencijalnu vezu između koronavirusa i Kavasakijeve bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: