Ovaj lek ne garantuje izlečenje od kovida-19

Hidroksihlorokin, lek koji se duže od decenije koristi za lečenje malarije i koji je i američki predsednik Donald Tramp u nekoliko situacija promovisao kao potencijalni tretman u lečenju simptoma kovida 19, za kratko vreme je i postao standardan preparat za lečenje obolelih od koronavirusa, iako lekari još nisu sasvim sigurni da li je taj preparat zaista efikasan, izveštava Rojters.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2020.

09:13

Ovaj lek ne garantuje izlečenje od kovida-19
Ilustracija/Foto: depositphoto/18percentgrey

Američki lekari rutinski koriste hidroksihlorokin u lečenju obolelih od kovida 19, ali mnogi od njih su izjavili za Rojters da nemaju dokaze da je ovaj lek, koji se godinama koristio za lečenje malarije i autoimunih oboljenja, efikasan preparat za borbu protiv novog virusa.

Lekari u SAD kažu da su izloženi pritisku pacijenata da primene terapiju hirdoksihlorokinom, a predsednik Tramp ga je i lično promovisao u više prilika.

"Ja bih mogao da uzmem taj lek jer prikupljajući nove informacije čujemo pozitivne priče o njemu", rekao je Tramp u subotu.

Moguće kontraindikacije u primeni ovog leka su gubitak vida ili srčane smetnje, ali lekari smatraju da kratkotrajna primena na pacijentima obolelim od kovida 19 nije kontraindikovana i da su rizici po pacijente mali.

Protokoli za korišćenje ovog leka variraju od bolnice do bolnice, ali studije ipak pokazuju da je lek efikasan za lečenje lakših i umerenih simtoma oboljenja od koronavirusa, kao i da se većina bolesnika tretiranih hirdoksihlorokinom oporavila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: