"Nema opasnosti od širenja koronavirusa u Srbiji"

Epidemija koronavirusa okončaće se za tri, četiri meseca, čemu će značajno pomoći proleće, dok je moguće da se nekoliko slučajeva pojavi i u Srbiji, ali je nemoguće da se virus u našoj zemlji proširi, kaže sprski epidemiolog u penziji Radmilo Petrović.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 02.02.2020.

09:30

Foto: depositphoto/rbhavana

Petrović navodi da opasnost od virusa za svet nije toliko značajna, kao i da je najveća za Kinu, ali da će se i tamo širiti još nekoliko nedelja, ili mesec, dva.

"Može da se desi da jedan, dva ili tri zaražena dođu u Srbiju, ali će odmah biti smešteni u karantin, čime će širenje virusa biti sprečeno. Nema opasnosti, ni panike. Moja prognoza je da će u Kini, dolaskom lepog vremena i proleća, situacija da se smiruje", kaže Petrović za Kurir.

Na pitanje koliko lako i brzo se ovaj virus širi, Petrović odgovara da se prenosi dominantno respiratornim putem, odnosno kapljicama koje izlaze nakon kijanja i kašljanja.

"To su kapljične sluzi sa puno virusa, sasuše se u vazduhu, lebde, postanu takozvana kapljična jezgra i ostaju dugo u vazduhu. Maske treba nositi i u zatvorenom prostoru", napominje Petrović.

Prema njegovim procenama, virus je prešao sa neke toplokrvne životinje na ljude i dosta je otporan tako da može da se u pomenutim kapljicama dugo zadrži u spoljašnjoj sredini.

Petrović dodaje i da se virus u organizmu duže zadržava od gripa, ali ističe i da će polako početi da gubi na svojoj agresivnosti, čime će polako početi i da opada broj smrtnih slučajeva, dok je trenutno u toku najsmrtonosniji prvi udar.

"U februaru će možda biti ista situacija kao u januaru, a od marta će (broj smrtnih slučajeva) da se smanjuje, a smanjivaće se i broj obolelih...Smrtnost će biti manja u odnosu na SARS", ocenjuje epidemiolog Petrović, koji je radio na Institutu "Torlak".

On ocenjuje i da vakcina protiv virusa neće biti gotova pre jeseni, jer treba da se završe sva ispitivanja i proizvede 2,5 do 3 milijarde doza vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: