Evo zašto su dobre inhalacije

Kašalj je najčešći razlog zbog kog roditelji decu vode kod doktora.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto: depositphotos/ChiccoDodiFC
Foto: depositphotos/ChiccoDodiFC

Najčešći uzrok su većinom prehlade: do njih dolazi kad se sluznica grla upali, pri čemu nastaje više sluzi koje organizam pokušava da se oslobodi. Sirupi koji otapaju sluz, nežno udaranje po leđima i inhaliranja mogu da budu od pomoći.

Inhaliranje i topli napici pomažu detetu koje kašlje. Prostoriju je potrebno ovlažiti mokrim peškirima koje ćete staviti na radijator ili na stalak za sušenje veša.

Nakon šest nedelja kašalj postaje hroničan. Ponekad iza toga stoje ozbiljniji razlozi kao na primer astma, strano telo u disajnim putevima ili upala sinusa. Hronični kašalj pretvara se u stalnu infekciju.

Dete je često prehlađeno, jedna faza kašlja neprimetno prelazi u drugu. Usput, 12 infekcija u godini spada u normalan slučaj. Do stalnog kašlja dolazi kada se kašalj od preležane prehlade pretvori u iritirajući kašalj. Do toga dolazi kad receptori kašlja, odnosno sluznica disajnih puteva zbog prehlade postaje izuzetno osetljiva.

Bebe i malu decu koja kašlju obavezno treba odvesti kod lekara. Pored toga, maloj deci je teško da oslobode disajne puteve iskašljavanjem jer za to nemaju snage.

Kod lekara treba da odvedete i dete koje je vrlo slabo, ima visoku temperaturu, teško diše, a i dalje kašlje iako je prehlada skoro prošla.

strana 1 od 3 idi na stranu