"Najštetnije kod cigarete je filter"; Rak pluća godišnje odnese 4.500 života VIDEO

U Srbiji godišnje od raka pluća oboli oko 6.000 ljudi, a umre više od 4.500. Republički fond za zdravstveno osiguranje najavio je i da će pacijentima u Srbiji biti dostupni najsavremeniji inovativni lekovi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2019.

16:04

Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Može li njihova primena smanjiti surovu statistiku, kako bolest otkriti na vreme i da li su samo pušači ugroženi u jutarnjem programu TV Prva govorio je pulmolog prof. dr Branimir Nestorović.

Nestorović kaže da klasična terapija ne može mnogo da postigne osim da uspori napredovanje bolesti. On objašnjava da "postoji i imunoterapija koja je još uvek daleko za nas jer je jako skupa".

Kako kaže, kada je imunoterapija u pitanju terapija košta i do milion dolara po pacijentu, pa se i u svetu primenjuje vrlo restriktino.

"To je medicina za bogate", kaže Nestorović i objašnjava da te terapije okreću naš imuni sistem protiv ćelija reka, koje su inače vrlo pametne i "brzo nauče kako da se 'sakriju' od dejstva lekova pa čak, što je najgore, vrlo često se udružuju sa našim ćelijama protiv nas".

"Najštetnije kod cigarete je filter", dodao je Nestorović i pomenuo da neka istraživanja pokazuju da je rast oboljenja od karcinoma pluća porastao sa rastom upotrebe filtera na cigaretama.

Opširnije o raku pluća, ali i tome kada se treba inhalirati a kada je to nepotrebno, pa čak i štetno, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: