Spas za urođenu bolest pomoću HIV virusa

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je kao bolest "bubble boy". Reč je o deci rođenoj sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta. Pomoću HIV virusa razvijena je terapija pomoću koje imaju funkcionalne imune sisteme.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: vitanovski / depositphotos
Foto: vitanovski / depositphotos

Američki naučnici su uz pomoć HIV virusa razvili terapiju za tešku imunodeficijenciju i nakon te terapije, osam beba sada imaju potpuno funkcionalni imuni sistem. Rezultat istraživanja, sprovedenog u bolnici u Tenesiju, objavio je Nju Ingland medicinski žurnal, prenosi BBC.

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je i kao bolest "bubble boy". Ta deca, rođena sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta, sada imaju funkcionalne imune sisteme.

Deca sa tom bolešću koja nisu dobila terapiju moraju da žive u potpuno sterilnim uslovima i obično umiru još kao bebe.

U okviru genetske terapije uzima se koštana srž beba i ispravlja defekt u njihovom DNK, odmah nakon rođenja.

"Ispravni" gen (koji se koristi za lečenje) ubacuje se u izmenjenu verziju ćelije HIV-a, virusa koji izaziva sidu.

Naučnici su saopštili da većina beba izađe iz bolnice za mesec dana. Pacijenti su dobijali terapiju u Dečjoj istraživačkoj bolnici Sent Džud u Memfisu, kao i u dečjoj bolnici Beniof u San Francisku.

Bolesti

Da li je multipla skleroza neizlečiva bolest?

Nekada je ova bolest bila sinonim za težak invaliditet. Danas uopšte ne mora da bude tako, zahvaljujući terapiji koja bolest drži pod kontrolom. U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo dvanaest odsto obolelih od MS

Piše prof. dr Dragana Obradović, PhD, neurolog specijalista

Bolesti petak 19.04. 21:22 Komentara: 7

Oboleli od hemofilije traže podršku

Udruženje hemofiličara Srbije osvetliće, povodom obeležavanja Svetskog dana hemofilije 17. aprila, crvenom bojom most na Adi Ciganliji, zgradu Skupštine Srbije, Palatu Albanija i još nekoliko građevina u Beogradu, u znak podrške pacijentima koji se bore sa ovom bolešću.

Bolesti ponedeljak 15.04. 13:30 Komentara: 1
strana 1 od 7 idi na stranu