Šok u pokrajini: Boginje zaustavile autobuse

U glavnom gradu austrijske pokrajine Koruške, Klagenfurtu, u sredu je obustavljen na više sati gradski autobuski saobraćaj, jer je jedan vozač gradskog prevoza oboleo od boginja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: AllaSerebrina/Depositphotos.com
Foto: AllaSerebrina/Depositphotos.com

Odluka da se obustavi gradski prevoz doneta je da bi se sprečilo širenje ove veoma zarazne bolesti. Pokrajinska direkcija za zdravstvo donela je odluku da se obustavi autobuski saobraćaj u gradu i da se proveri status vakcinacije svih vozača, kao i da se autobusi gradskog prevoza dezinfikuju.

Saobraćaj je ponovo uspostavlen nakon par sati, i to samo s vozačima koji su dokazali da su vakcinisani. Gradska referentkinja za zdravstvo Beate Pretner kazala je da ovaj slučaj, kao i ponovno pojavljivanje ove bolesti proteklih godina, pokazuje jasno da je nedovoljno ljudi vakcinisano da bi se sprečilo širenje boginja.

Do 3. aprila u Austriji je zabeleženo već 60 obolelih od boginja, a poređenja radi, u celoj 2018. zabeleženo je ukupno 77 slučajeva.

Bolesti

Da li je multipla skleroza neizlečiva bolest?

Nekada je ova bolest bila sinonim za težak invaliditet. Danas, uopšte ne mora da bude tako, zahvaljujući terapiji koja bolest drži pod kontrolom. U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo dvanaest odsto obolelih od MS

Piše Prof. dr Dragana Obradović, PhD, neurolog specijalista

Bolesti petak 19.04. 21:22 Komentara: 2

Spas za urođenu bolest pomoću HIV virusa

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je kao bolest "bubble boy". Reč je o deci rođenoj sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta. Pomoću HIV virusa razvijena je terapija pomoću koje imaju funkcionalne imune sisteme.

Bolesti četvrtak 18.04. 16:21 Komentara: 3

Oboleli od hemofilije traže podršku

Udruženje hemofiličara Srbije osvetliće, povodom obeležavanja Svetskog dana hemofilije 17. aprila, crvenom bojom most na Adi Ciganliji, zgradu Skupštine Srbije, Palatu Albanija i još nekoliko građevina u Beogradu, u znak podrške pacijentima koji se bore sa ovom bolešću.

Bolesti ponedeljak 15.04. 13:30 Komentara: 1
strana 1 od 7 idi na stranu