Pojavila se otporna supergljivica: Svuda se proširila, pacijent preminuo

Rezistentna supergljivica opasna po život pojavila se u mnogim zemljama širom sveta, piše Njujork tajms.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos / Ilustracija
Foto: Depositphotos / Ilustracija

U pitanju je gljivica Candida Auris koja se priključila listi tri najopasnije bakterije i gljivica otpornih na antibiotike, i to nakon što je sprovedena inspekcija u nekoliko njujorških bolnica. Gljivica se svuda proširila, a pacijent je umro.

Već dugo stručnjaci upozoravaju da preterano korišćenje anitibiotika smanjuje efikasnost lekova, ali u poslednje vreme došlo je do eksplozije gljivica otpornih na medikamente.

Pacijent koji je posle 90 dana preminuo u bolnici Maunt Sinaj (u roku koji se pokazao prosekom kod zaraženih), imao je C. Auris. Ispitivanje je pokazalo da se gljivica proširila svuda po bolničkoj sobi: našli su je na zidovima, krevetu, vratima, zavesama, telefonima, lavabou pa čak i na plafonu.

Bolničko osoblje moralo je da sastruže deo plafona i ukloni deo pločica na podu.

Takve rezistentne infekcije u svetu uzrok su 700.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Bolesti

Da li je multipla skleroza neizlečiva bolest?

Nekada je ova bolest bila sinonim za težak invaliditet. Danas uopšte ne mora da bude tako, zahvaljujući terapiji koja bolest drži pod kontrolom. U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo dvanaest odsto obolelih od MS

Piše prof. dr Dragana Obradović, PhD, neurolog specijalista

Bolesti petak 19.04. 21:22 Komentara: 7

Spas za urođenu bolest pomoću HIV virusa

Teška kombinovana imunodeficijencija poznata je kao bolest "bubble boy". Reč je o deci rođenoj sa vrlo slabim imunim sistemom ili bez imuniteta. Pomoću HIV virusa razvijena je terapija pomoću koje imaju funkcionalne imune sisteme.

Bolesti četvrtak 18.04. 16:21 Komentara: 4

Oboleli od hemofilije traže podršku

Udruženje hemofiličara Srbije osvetliće, povodom obeležavanja Svetskog dana hemofilije 17. aprila, crvenom bojom most na Adi Ciganliji, zgradu Skupštine Srbije, Palatu Albanija i još nekoliko građevina u Beogradu, u znak podrške pacijentima koji se bore sa ovom bolešću.

Bolesti ponedeljak 15.04. 13:30 Komentara: 1
strana 1 od 7 idi na stranu