Prevazilaženje straha od vakcina biće ključno za sprečavanje pandemije

Prevazilaženje strahova od vakcina i dezinformacija u vezi s njima biće ključno za sprečavanje sledeće globalne pandemije gripa i minimiziranje štete kada se dogodi, stoji u globalnoj strategiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za grip za narednu deceniju

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2019.

10:00

Prevazilaženje straha od vakcina biće ključno za sprečavanje pandemije
Foto: DragonImages/depositphotos

Kako se navodi u dokumentu, još jedna epidemija kao što je bila pandemija svinjskog gripa je samo pitanje vremena. Da bi imala najbolju šansu da ga spreči svaka zemlja mora da ima snažan godišnji plan vakcinacije protiv gripa, kao i nadzor nad gripom, za životinje i ljude, kako bi odgovorila na pojavu novih epidemija. prenosi Independent.

"Stalni rizik od novog virusa gripa koji se prenosi sa životinja na ljude i potencijalno izaziva pandemiju je stvaran. Pitanje nije da li ćemo imati još jednu pandemiju, nego kada. Moramo biti oprezni i pripremljeni", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i istakao da će troškovi velike epidemije gripa daleko nadmašiti cenu prevencije.

Dezinformacije u vezi s vakcinama i neodlučnosti među roditeljima i odraslima o vakcinaciji, SZO je okarakterisala kao jednu od najvećih globalnih zdravstvenih pretnji 2019. godine.

Odbijanje vakcinacije doprinelo je rekordnom izbijanju malih boginja (morbila) u Evropi prošle godine, ali utiče i na godišnje sezonske vakcine protiv gripa.

SZO navodi da je potrebno proširiti programe vakcinacije na globalnom nivou kako bi se zaštitile ugrožene grupe, uključujući starije osobe, trudnice i decu.

To će se postići "kroz rešavanje pogrešnih percepcija i neodlučnosti na vakcinaciju, i promovisanje javnog finansiranja sezonskih vakcina protiv gripa za ciljne grupe", navodi SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: