Naučnici utvrdili: Vakcina sprečava razvoj kancera

Broj žena pozitivnih na dva tipa humanog papiloma virusa (HPV) koji su odgovorni za oko 70 posto slučajeva raka grlića materice u svetu, smanjen je za više od 30 procenata od uvođenja vakcine, preneo je Dejli mejl.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

13:40

Naučnici utvrdili: Vakcina sprečava razvoj kancera
Foto: belchonock/depositphotos

Nova studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva da je reč o HPV tipovima 16 i 18, i da se pad beleži i kod nevakcinisanih žena, što naučnici dovode u vezu sa "kolektivnim imunitetom”.

Istraživački tim kaže da rezultati ohrabruju i da se očekuje još veći pad, kako se tinejdžerke, mlade žene, pa čak i dečaci, budu odlučili na vakcinaciju.

HPV je povezan sa brojnim vrstama raka - uključujući rak prostate, grla, glave i vrata, rektuma i raka grlića materice.
Foto: iLexx/depositphotos
“Skoro svi seksualno aktivni pojedinci će dobiti HPV u nekom trenutku svog života, ali kod većine HPV infekcija prolazi sama od sebe bez lečenja”, rekla je glavna autorka studije Nensi Meklang.

Kako je objasnila, ako HPV infekcija ne nestane, ona može izazvati promene u ćelijama koje se vremenom razvijaju u ranu grlića materice, nazvanu cervikalni prekancer.

"Prekanceri grlića materice omogućavaju nam da posmatramo uticaj HPV vakcine na rak grlića materice, koji može decenijama da se razvija”, rekla je ona.

Istraživači su analizirali više od 10.000 uzoraka prikupljenih od žena između 18 i 39 godina od 2008. do 2014. godine. Utvrđeno je da se broj žena koje su bile pozitivne na HPV iz godine u godinu sve više smanjivao. To se odnosi i na žene koje su se vakcinisale ali i na one koje nisu.

Meklangova objašnjava da je jedan od razloga što su vakcinisane žene bile pozitivne na HPV 16 i 18 to što su bile inficirane pre vakcinacije u ranim dvadsesetim godinama, nakon što su već postale seksualno aktivne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: