Naučnici utvrdili: Vakcina sprečava razvoj kancera

Broj žena pozitivnih na dva tipa humanog papiloma virusa (HPV) koji su odgovorni za oko 70 posto slučajeva raka grlića materice u svetu, smanjen je za više od 30 procenata od uvođenja vakcine, preneo je Dejli mejl.

Izvor: B92
Podeli
Foto: belchonock/depositphotos
Foto: belchonock/depositphotos

U SAD, vakcina se od 2006. godine daje devojčicama između 11 i 12 godina, a preporučuje se da se primi najkasnije sa 26 godina. U Velikoj Britaniji, za sve devojke između 12 i 18 godina vakcina je besplatna, ali nije predviđena za dečake. U Irskoj se od ove godine vakcina protiv HPV-a daje i mladićima.

Prema podacima CDC-a, svake godine oko 19.000 karcinoma uzrokovanih HPV-om javlja se kod žena u SAD, pri čemu je rak grlića materice najčešći. I oko 8.000 karcinoma uzrokovanih HPV-om pojavljuje se svake godine kod muškaraca u SAD, a najčešći su kanceri grla.

Nova studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva da je reč o HPV tipovima 16 i 18, i da se pad beleži i kod nevakcinisanih žena, što naučnici dovode u vezu sa "kolektivnim imunitetom”.

Istraživački tim kaže da rezultati ohrabruju i da se očekuje još veći pad, kako se tinejdžerke, mlade žene, pa čak i dečaci, budu odlučili na vakcinaciju.

HPV je povezan sa brojnim vrstama raka - uključujući rak prostate, grla, glave i vrata, rektuma i raka grlića materice.

Foto: iLexx/depositphotos
Foto: iLexx/depositphotos

“Skoro svi seksualno aktivni pojedinci će dobiti HPV u nekom trenutku svog života, ali kod većine HPV infekcija prolazi sama od sebe bez lečenja”, rekla je glavna autorka studije Nensi Meklang.

Kako je objasnila, ako HPV infekcija ne nestane, ona može izazvati promene u ćelijama koje se vremenom razvijaju u ranu grlića materice, nazvanu cervikalni prekancer.

"Prekanceri grlića materice omogućavaju nam da posmatramo uticaj HPV vakcine na rak grlića materice, koji može decenijama da se razvija”, rekla je ona.

Istraživači su analizirali više od 10.000 uzoraka prikupljenih od žena između 18 i 39 godina od 2008. do 2014. godine. Utvrđeno je da se broj žena koje su bile pozitivne na HPV iz godine u godinu sve više smanjivao. To se odnosi i na žene koje su se vakcinisale ali i na one koje nisu.

Meklangova objašnjava da je jedan od razloga što su vakcinisane žene bile pozitivne na HPV 16 i 18 to što su bile inficirane pre vakcinacije u ranim dvadsesetim godinama, nakon što su već postale seksualno aktivne.

strana 1 od 6 idi na stranu