"Nada da ćemo za deset godina lečiti rak kao što sad lečimo infekcije"

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a umre više od polovine – 19.000. Ta neslavna statistika stavlja nas na drugo mesto u Evropi. Svakako najznačajniji razlog velikog broja oboleih i umrlih jeste činjenica da se oboleli javljaju kasno kada je bolest uveliko uznapredovala.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2019.

13:47

Foto: Thinkstock

Prevencija je jedan od načina da se smanji rizik od kobnog ishoda, a novi lekovi drugi izuzetno značajan uslov.

Magistar bioloških nauka Nemanja Despot Marjanović na Harvardu radi na projektu "Atlasa humanih ćelija" koji nudi rešenje za lečenje raka.

Takozvano "mapiranje svih ćelija" smatra se najvećim projektom u medicini trenutno i trajaće desetak godina, a na njemu je angažovano hiljadu ljudi.

"To je kombinovani program gde je ideja da se primena inženjerstva i programiranja primeni u medicini i biomedicinskim naukama. Jer je upravo nada da će nam primena tehnologije omogućiti da imamo mnogo bolje lečenje u budućnosti nego što imamo trenutno", objašnjava Marjanović i dodaje da postoji nada da bismo za deset godina mogli da lečimo rak kao što danas lečimo bakterijske infekcije.

On navodi da se hemoterapijom ubijaju "mali lopovi", ali ne i "veliki mafijaši".

"Pokušavamo da razumemo koja je caka kod tih 'mafijaša'. Mi smatramo da je to isto, a postoji velika razlika između njih", kaže Marjanović i dodaje da trenutne metode, poput hemioterapije i hirurgije, pogađaju veliki broj ćelija, ali i one koji nisu zaražene rakom.

"Tako se stvara više štetnih efekata nego što pomažete organizmu", ističe.

On je na TV Prva govorio o ovom projektu, a ceo prilog možete da pogledate u video-materijalu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: