Deca starijih očeva imaju veće šanse za urođene mane?

Iako se uvek upozorava da bi žene trebalo da na vreme razmišljaju o porodici i da nije baš najpametnije da odgađaju ovaj čin, novo istraživanje pokazuje da to i te kako važi i za muškarce.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naime, muškarci bi trebalo da zasnuju porodicu i dobiju prvo dete pre 35. godine života kako bi izbegli rizik za svoju još nerođenu bebu, tvrde naučnici.

Istraživanje koje je pratilo 40 miliona beba otkrilo je da rizik od komplikacija kod porođaja počinje da se povećava kada su očevi u srednjim tridesetim godinama i znatno je veći kod očeva starijih od 45 godina.

Decenijama su stručnjaci upozoravali žene da nije pametno da odgađaju osnivanje porodice jer će na taj način ugroziti zdravlje svoje buduće dece. Međutim, novo istraživanje, objavljeno u "British Medical Journalu", pokazuje da isti savet važi i za muškarce, navodi Dejli mejl.

"Naučnici su do sada gledali uzročnike koji utiču na zdravlje deteta s majčine strane, a ovo istraživanje pokazuje da je zdravlje beba 'timski sport', te da i starost oca doprinosi zdravlju deteta", izjavio je profesor Majkl Ajzenberg s Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford.

On je naime rekao da jednom kada otac pređe 35. godinu, kod bebe se povećava mogućnost za urođenu manu, a da se taj rizik značajno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama.

To je zato što sa svakom godinom muškarac akumulira dve nove mutacije u DNK svoje sperme. U poređenju sa očevima koji imaju između 25 i 34 godine, deca muškaraca čija je starost između 35 i 44 su u proseku imala pet odsto više šanse za prevremeno rođenje i nisku porođajnu težinu.

Kod muškaraca koji su postali očevi sa 45 i više godina, šansa za ostanak novorođenčeta na intenzivnoj nezi je čak 14 odsto, a isti rizik je i za prevremeni porođaj. Čak 18 odsto više novorođenčadi će imati neku vrstu napada, a 14 odsto će imati manju porođajnu težinu. Ako je otac u pedesetima, postoji 10 odsto veći rizik da će njegovo dete nakon porođaja biti na respiratoru, kao i 28 odsto veći rizik da će beba morati na intenzivnu negu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prosečna starost očeva u 2016. godini bila je 33,3 godine, gotovo četiri više nego 1974, kada su u proseku imali 29,4 godine. Starost majki porasla je u istoj meri kao i kod očeva - za četiri godine.

U 2016. godini prosečna starost majki je bila 30,4 godine, a 1974. prosek je bio 26,4 godine.

Profesor Ajzenberg je uporedio rizike s dobitkom na lotu.

"Ako kupite dve srećke za lutriju umesto jedne, vaše šanse za dobitak su se povećale za 100 odsto, ali uzevši u obzir koliko je ukupno prodato srećki, vaša šansa da dobijete na lutriji je i dalje jako mala", objasnio je on.

"To znači da je to povećanje za 100 odsto jako relativno. Činjenica je da su vam se šanse udvostručile, ali uzevši u obzir ukupni broj srećki, i dalje je šansa da baš vi dobijete jako mala. Ovo je jako ekstreman primer, ali isti koncept se može primeniti na to kako gledate na šanse za potencijalne probleme kod rođene dece - objasnio je.

Dodao je i da bi se veliki procenat urođenih mana sprečio da su se očevi ranije odlučili na zasnivanje porodice, po mogućnosti pre 45. godine života.

strana 1 od 8 idi na stranu