Tečna biopsija - prekretnica u lečenju tumora

Tečna biopsija može da otkrije deset vrsta karcinoma u ranoj fazi, ističu američki naučnici, koji tvrde da bi ovaj metod mogao u budućnosti da proredi slučajeve tumora.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

12:48

Tečna biopsija - prekretnica u lečenju tumora
Foto: Thinkstock

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih delova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv. Kako navode naučni portali, test je naročito dobre rezultate pokazao kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije reč o velikim uzorcima.

Kako navodi "Gardijan", naučnici se nadaju da će test postati deo pregleda, kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenata.

"Ovo bi mogao postati sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izlečivih bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše lečiti", ističe lekar Erik Klajn, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Klivlendu.

Istraživanje, u kome su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stenford, predstavljeno je i na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije u Čikagu. Istraživači veruju da bi ovaj test mogao da dovede do velike stope preživljavanja pacijenata, te da dramatično poveća produktivnost medicinske prakse.

Tečna biopsija je najtačnija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vreme istraživanja, a 878 postavljenu dijagnozu bolesti. Bolesti su pronađene u četvoro od petoro obolelih.

Test je sa nešto manjom tačnošću otkrio limfom i mijelom, i to u 77 i 73 odsto slučajeva, a karcinom debelog creva otkriven je kod dva od tri pacijenta.

Rak pluća otkriven je kod 59 odsto pacijenata, a glave i vrata kod 56 odsto.

U studiji je u 90 odsto slučajeva tačno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio mali - samo deset osoba. Na uzorku od 28 obolelih od raka debelog creva test je bio uspešan u 66 odsto slučajeva.

"Treba nam još nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primeniti i kod prevencije, na primer kod starijih od 40 godina kako bi otkrio pokazuju li rane znakove karcinoma", poručuje Klajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: